Är du i behov av en avfuktare?

20 jan 2021

Behöver man en avfuktare betyder detta inte alls att man måste springa iväg och köpa en direkt. Det går även att hyra avfuktare. Det är ett bra alternativ för många att man inte behöver köpa.

Fukt i hemmet är inget man vill ha. Hemmet tar mycket skada av det och det kan medföra en stor kostnad om man behöver göra en renovering för att bli av med det. Det kan dessutom bli rent av livsfarligt då det kan bilda mögel. Mögel är inte nyttigt för någon att leva i. Har man fukt i hemmet bör man verkligen hyra avfuktare. Denna suger upp fukten och skjuter sedan ut torr luft. Är det ett större problem funkar detta bara tillfälligt, och man kommer vid ett senare tillfälle att behöva anlita en hantverkare som kan hjälpa till och få bort problemet.

Hur funkar den

En avfuktare har hjälpt många hem att bli fria från fukt. Den är praktisk, och har man ofta problem kan det vara värt att ha en installerad i sitt hem. En fläkt suger in den fuktiga luften, leder den genom förångare med en kylningsfunktion, efter det fortsätter den torra luften genom en varm kondensator som värmer upp luften och skickar ut den i rummet. Avfuktaren går även att använda vid vattenskador. Behöver du använda en avfuktare bör du kontakta ett företag inom branschen. Ska du hyra en får du bra tips och råd där om hur den fungerar. Med hjälp av ett seriöst företag kan du få bort fukten.

Varför ska jag skaffa säkerhetsdörr?

29 dec 2020

Det flesta av oss vill självklart känna oss trygga och säkra i våra egna hem. Men hur kan vi göra våra hem mer säkra? Läs vidare här för att få veta mer kring säkerhetsdörrar och hur de fungerar.

Ja, varför ska man skaffa sig en säkerhetsdörr till sitt hem? Vad gör en sådan och vad kan dessa skydda en mot? En säkerhetsdörr skyddar hemmet både mot brand, inbrott, gas och tråkiga ljud och buller som kommer utifrån. Den verkar både isolerande och är tät så att ingen eventuell gas eller rök tränger igenom, om det skulle börja brinna hos grannen eller ute i trapphuset. Genom att skaffa sig en säkerhetsdörr kan man känna sig både tryggare och lugnare.

Trygghet och säkerhet

Dessa typer av dörrar är gjorda av stål och är därmed mycket svårare att få upp än en vanlig dörr. Detta gör att vid ett eventuellt inbrott så tar det mycket längre tid att få upp dörren eller så kanske det inte går alls, vilket kan göra att inbrottstjuvarna tröttnar och går vidare. Bor man i ett lägenhetshus kan det vara skönt att stänga ute allt oljud som blir i ett trapphus. Dörrar som stängs kan låta väldigt högt, men har man en säkerhetsdörr av stål så är dessa även ljudisolerade vilket gör att man inte alls störs av ljud utifrån. Det finns många fördelar med att välja en sådan här typ av dörr. Säkra ditt hem redan idag och köp en dörr som skyddar och ger er trygghet. Läs mer om säkerhetsdörrar på denna sida: https://teamguardab.se/

En besiktningsman kan hjälpa dig att se över bostaden

30 nov 2020

När man köper drömhuset är lyckan stor. Äntligen ska man få sitt eget lilla paradis. Låta dock inte något förstöra den lyckan. Besikta huset innan köp så vet du att det är det perfekta hemmet.

När man köper ett hus bör man vara medveten om vilka brister huset kan ha. Genom att låta en certifierad besiktningsman kolla huset innan får man reda på det. De skriver ner de eventuella problemen som finns. Dessa får du sedan tillgång till. De flesta hus har någon liten anmärkning. Men vid större saker kanske man får fundera på om köpet verkligen ska genomföras, eller om man ska förhandla ner priset något. När man köper hus har man undersökningsplikt. Det kan vara ett bra val att ta ut sin egna besiktningsman och inte bara använda sig av säljarens, om den har en.

Kollar fukt och andra problem

Fukt är tyvärr ett inte allt för ovanligt problem att ha i sitt hem. Det är därför en av de saker som besiktningsmannen kollar efter när besiktningen utförs. Det kan spara pengar för er att veta vilka problem som måste åtgärdas och om det är värt att gå vidare med köpet. Det finns många olika firmor som arbetar med besiktning. Behöver du anlita en besiktningsman kan du hitta olika förslag på internet. Kolla gärna igenom recensioner för att se om deras tidigare kunder rekommenderade dem. Oavsett kostnad är det värt att ta ut en besiktningsman, det kan annars bli mycket dyrare i slutändan.

Enkel och billig värme

25 nov 2020

Alla är intresserade av enkla och billiga lösningar på problemet husuppvärmning. Med tanke på vårt klimat är det inte alls svårt att förstå. Uppvärmning är en stor kostnad för väldigt många.

Att värma fastigheter i allmänhet och våra bostäder i synnerhet har alltid varit ett problem i den kalla Norden. Länge fanns endast ved som lösning på det hela och det räckte bra. Sedan kom en period då vi förlitade oss mycket på olja. Numera letar vi efter lösningar som är både arbetsbesparande och miljövänliga.

Ofta är det värt att satsa på flera alternativ som kan komplettera varandra. Det går exempelvis att ha direktel och använda den sköna värmen från en braskamin. Vill man ha ett alternativ som är både billigt, miljövänligt och nästan helt underhållsfritt ska man dock satsa på en luftvärmepump. Anledningarna är flera.

Den mångsidiga luftvärmepumpen

En enklare uppvärmning än den som en luftvärmepump i Örebro ger är svår att hitta. En billigare likaså. Du använder den överskottsvärme som finns i utomhusluften för att värma ditt hem. Och sådan värme finns året om. Installationen går på en halv dag och det finns luftvärmepumpar med varierande kapacitet beroende på vilken yta du behöver värma upp.

Den som har flera våningar i bostaden kan installera en luftvärmepump på varje våning. Det finns pumpar som man ansluter till ett redan existerande vattenburet värmesystem. Sedan finns det så kallade luft-luftvärmepumpar som har ytterligare en smart fördel. När det är varmt kan de användas som AC. Vilken variant väljer du?

Rum för vardag och nöje

18 nov 2020

Trött på att vara inne när det är fint väder? Är du nyfiken på hur du skulle kunna göra ditt hem större utan att flytta till annan ort eller från ditt hus överhuvudtaget? Var finns svaren?

Tänk att kunna fånga värmen och låta den dröja sig kvar när kvällarna kryper på. Sjunka ner i en härlig fåtölj och dra en pläd över benen. Plocka fram en bra bok eller läsa dagens tidning medan kvällssolen sakta dalar utanför ett par höga fönster. Låta kvällens stjärnor blinka fram över himlen medan du ser på och kommer till ro.

Ett rum för alla tillfällen. Ett rum med känsla. Ett rum som för tankarna till sovsäck och natthimmel. En rum att drömma i och där du kan finna den där underbara inre känslan av frid och förnöjsamhet. Kanske kan ett uterum i Uppsala bidra med den känslan. Då kan du sitta ute men ändå inne samtidigt som du upplever att du är inne men med en känsla av att vara ute.

Morgonstund har guld i mund

Kanske passar det dig bättre att ta morgonkaffet innan dagen ens har börjat. Tända några ljus och långsamt njuta av aromen medan solen går upp i öster. Du och evigheten i gemensam samvaro. Varje morgon en glimt av det eviga och livet känns längre och tiden känns som att den räcker till. Bara några få minuter med den känslan. Varje morgon. Tänk vilken lycka att få uppleva det. Dag efter dag och kväll efter kväll. Läs mer om uterum på denna sida: https://www.uterumuppsala.se/ 

Förläng utehäng!

4 nov 2020

Att ha en balkong kan vara ljuvligt. Att tassa ut och sitta där med morgonens första kaffekopp och se dagen vakna. Balkongen är möjligheternas värld, och här är tips för att nyttja den mer.

En lägenhet med balkong är en lägenhet med ett extra rum. Vad man använder detta extra rum till finns det lika många sätt för som det finns balkonger. Någon använder balkongen som återvinningscentral. Det finns de som släpat ut sin säng och sover där istället. Sedan finns det de som odlar massor på balkongen istället för en kolonilott eller liknande. Självklart finns det också de som bara nyttjar balkongen till att njuta på. Sitta och lapa solstrålar. Läsa böcker. Dricka kaffe. Ja, bara njuta av balkongen och kunna gå ut utan att behöva gå ner flera våningar för att komma utomhus.

En utökad möjlighet av balkonganvändning

Problemet med många balkonger är att säsongen är lite kort. Det är sällan det är en väderskyddad utemiljö, då flertalet balkonger är byggda utanpå huset. Det gör också att regn och rusk påverkar både användandet och slitaget på balkongen. Det finns de som sätter upp skärmväggar för att få skydd för vinden, men det finns bättre alternativ. Ett alternativ är att glasa in balkongen. Förut skrattades det åt balkonginglasning, det pratades bakom ryggen och sades att det var pensionärskuvöser. Men på en inglasad balkong finns möjligheten att sitta ute tidigare på våren och längre in på hösten. Med en värmekälla kan man även nyttja balkongen vintertid. Det gör att man får en ökad bostadsyta att använda, året om.

Att tänka på innan balkonginglasning

Bra saker att veta innan man gör en balkonginglasning i Västerås är att det behövs byggnadslov. Är man hyresgäst hos ett bostadsbolag kan man få en inglasad balkong bekostad av hyresvärden och den går sedan på hyran. Hyresvärden kan också godkänna att man betalar inglasningen själv. Bor man i bostadsrätt behöver man ha föreningens godkännande innan man sätter igång och glasar in sin balkong. När balkongen är inglasad och klar är det bara att njuta av balkonglivet! Kanske passa på sommartid att odla värmeälskande växter som tomater, gurka och chili. På vintern avnjuter man en kopp glögg eller varm choklad på balkongen och man sätter på lite infravärme. Oavsett säsong är en inglasad balkong en lyx att få tillgång till som man kan utnyttja till max. Kanske det till och med blir läge att sova en natt på balkongen och bara njuta!

Flexibelt val av ljusinsläpp

12 okt 2020

Fönster är en härlig källa till ljusinsläpp, men ibland kan man vilja reglera hur mycket ljus som kommer in i bostaden. Vilka alternativ finns för reglering av ljusinsläpp och hur väljer man?

För att själv kunna välja när och hur mycket ljus man vill släppa in genom fönster så finns det flera olika alternativ. På utsidan av fönstret kan man välja en typ av markis som skuggar fönstret. Antingen kan man välja en som man sköter manuellt. Eller så kan man välja en markis som har kännare för att kunna följa med ljusets styrka och även vindstyrkan. Väljer man däremot att kunna styra ljusinsläppet inifrån så finns det ett flertal varianter att välja bland. De kan också kombineras med exempelvis en markis på utsidan. Beroende på placering av fönstret och hur mycket skydd man önskar så finns det exempelvis olika slags gardiner. Även i form av rullgardiner som man kan använda för att dessutom få en minskad insyn. Eller så monterar man persienner som man kan få såväl på insidan av fönstret eller inuti fönstret.

Läs mer om persienner.

Funktioner och färger

När man väljer persienn så går det även att välja vilken funktion och färg man vill ha. De lite enklare och vita persiennerna ger ett bra insynsskydd. Däremot får man inte ett rum helt mörkt med hjälp av dem. I så fall krävs det en persienn i en annan färg eller med lite mer påkostad utformning.

Fast den traditionella färgen på en persienn är vit så finns det i stort sett hur många andra färger som helst att välja bland. Det är helt upp till personlig smak och vilken funktion man önskar av persiennen. Kanske väljer man också en variant där lamellerna går lodrätt istället för vågrätt. Populärt hos exempelvis företag och restauranger som vill ha ett insynsskydd som pryder sin plats.

Passande för platsen

Reglering av ljusinsläpp, reglering av insyn och en designdetalj. Det är de tre funktioner som en persienn ger i ett hem eller någon annan typ av lokal. Därför är det också viktigt att man noga tänker igenom varför man vill göra montaget. Det kan ju vara så att man också väljer att tumma på något av önskemålen för att nå det bästa resultatet med en eller två av de andra. Behovet av insynsskydd kan vara så pass viktigt att man prioriterar det framför det skydd som hade passat bättre in i stilen bostaden har. 

Dörrar av stål

1 okt 2020

Ytterdörren är den vägen som tjuvar helst vill ta vid ett inbrott. Men det finns dörrar som är förstärkta så att de mer eller mindre är omöjliga att bryta sig in genom. Här kommer några tips.

Metaller är starka material som man gärna använder inom alla möjliga områden. I stort sett så finns det inget område där man inte stöter på metall. Men speciellt inom hemmet är metaller mycket brett representerade. I köket hittar man bestick, knivar av alla de slag, stekpannor, grytor med mera. Dessutom är alla vitvaror tillverkade av metall. Det finns även möbler av metall, prydnadssaker och så vidare. Bara för att komma in i bostaden så använder de flesta något av metall i något av metall. Det vill säga nycklar och nyckelhål. Men förutom det så kan man också använda sig av metall i form av stål för att skapa en starkare ytterdörr. En som det är mycket svårt, om inte omöjligt, att ta sig in genom om man inte har nyckel.

Förstärkning eller helgjuten

Dörrar som är helt tillverkade av stål används gärna för att skydda vissa utsatta ytor. Det gäller till exempel källarförråd. Som dörr så är det ett mycket säkert hinder för oinbjudna. Men det är oftast inte en dörr som man vill ha som ytterdörr i sin villa eller fritidsbostad. Då finns det ett mellanting som man kan använda sig av. Nämligen en dörr som har en kärna av stål och på varsin sida om den skivor av exempelvis trä. Som dörr ser den då ut som en gedigen trädörr men den har samtidigt alla fördelar som en dörr helt i stål har. På det sättet kan man få en ståldörr med i stort sett vilket utseende man än önskar. Det går till och med att få en dörr som har fönster.

Brand och inbrott

Fördelarna med en dörr som är helt eller delvis i stål är många. Stålet i både dörr och dörrkarmar gör att det är mycket svårare att bryta upp dörren med hjälp av en kofot. Men det är också svårare att på annat sätt göra åverkan på dörren och ta sig in genom den. Förutom den inbrottsskyddande effekten så är även stålet ett hinder för brandspridning. Inte alla dörrar som har stål i konstruktionen ses som branddörrar. Men med stål i konstruktionen så blir det svårare och tar längre tid för elden att sprida sig. Läs mer om ståldörrar på denna hemsida: ståldörrar.nu

Uppgradera lås och larm

28 sep 2020

Det vore önskvärt att vi alla kunde slippa skydda oss själva och vår egendom utan att låsa in oss. Tyvärr fungerar inte tillvaron så. En bra helhetslösning ger trygghet och gör livet enklare.

Har du problem med lås? Du är inte ensam. Har du problem med säkerhet? Du är inte ensam nu heller. Har du haft inbrott i bostad eller förråd? Tyvärr är du inte den enda här heller.

Oavsett var du bor och vilken typ av bostad du har - lägenhet, radhus eller fristående villa - vill du kunna skydda dig och ditt hem och veta att du har en tillräckligt hög säkerhetsnivå. Alla har inte samma typ av problem med lås och säkerhet men alla behöver ändå en fungerande lösning. Det kan vara bra att tänka över situationen och vad som känns bra och mindre bra. Sedan är det dags att kontakta en låssmed.

Olika typer av säkerhetslösningar

En och samma lösning är inte aktuell för alla typer av boenden. För dig som bor i en hyreslägenhet kan det vara intressant med extralås eller någon typ av övervakning i den mån detta är tillåtet hos din hyresvärd. För den som äger en bostadsrätt kan reglerna variera stort mellan de olika föreningarna. Därför är det alltid bäst att först ta en titt i regelboken eller tala med någon ansvarig. Ofta tycker BRF bara att det är positivt att det installeras extralås eller andra lösningar.

För dig som äger en fristående villa gäller enbart din egen vilja. Om du önskar installera ett säkerhetssystem eller bara byta lås för att förhindra att fler nycklar är i omlopp är det inga problem alls. Läget på din fastighet kan avgöra vilken nivå du vill lägga säkerheten på.

När du behöver hjälp mer akut

I vissa situationer kan det vara så att du har behov av mer akut hjälp. En klassiker som enbart är rolig som historia långt efteråt är när man förlorat nycklarna under en väl glad kväll på krogen och inte kan komma in för kvällsmacka och välbehövlig sömn.

En kanske ännu mer obehaglig situation är när man faktiskt haft inbrott och har trasigt lås och behöver sätta dit ett nytt innan man ens kan tänka sig att återigen bo i hemmet. Det är då man på riktigt är mycket glad över låssmeder och deras jourtjänster. De råd som ges kan sammanfattas med orden - skaffa bra lås och tillräckligt hög säkerhet och spara numret till din låssmed.

Timmerhus? Är det modernt?

17 sep 2020

Glöm låga små torp med små fönster. Dagens timmerhus är moderna, funktionella hus som smälter in i naturen och byggda av naturens eget material. Hållbart, ekologiskt och miljövänligt.

Timmerhus förknippar kanske en del av oss med riktigt gamla stugor. Man tänker sig härbren och låga stugor på Skansen. Man ser framför sig gråa små enkla bostäder från gamla tider. Man kanske tänker på nybyggare i Amerika. Faktum är att timmerhus ligger helt rätt i tiden. Om man vill tänka hållbart och ekologiskt, så är timmerhus toppmodernt. Inte bara för att trä och timmer är förnyelsebart material, det är också beprövat sedan tusentals år. Man vet att timmer, rätt skött, håller mycket länge.

Hur ser timmerhus ut idag?

Det måste inte se ut som ett litet torp på ett museum bara för att byggnadsmaterialet är timmer. Förr byggde man lågt och litet för att slippa värma upp alltför stora ytor. Ibland var det bråttom också, och det viktigaste var att få tak över huvudet. En del timmerhus byggdes så småningom ut och blev större. Dessutom hade man ofta flera olika byggnader på tomten, med olika funktioner.

Idag bygger vi moderna bostäder med samma material, men anpassade för vår livsstil och standard. Hus som byggs med timmer idag, smälter in i naturen på ett estetiskt vis, utan att göra avkall på arkitektur och bekvämlighet. Man använder ett tusenårigt material på ett modernt vis. Kombinationen hållbarhet och modern design gör dem högaktuella. Glöm små fönstergluggar som i gamla torp, idag kan du ha stora fönsterpartier utan problem.

Miljövänliga Attefallshus, fritidshus eller permanentboende

Vill du testa först innan du bestämmer dig för att bygga din bostad helt i timmer, kan du alltid börja med ett Attefallshus. Eller om du ska bygga ett fritidshus, gör det i timmer. Timret som används är arktisk furu, som har vuxit långsamt och är mycket hållbart. Den arktiska furun absorberar fukt och avger fukt när luftfuktigheten sjunker. Akustiken i ett timmerhus är optimal. Inomhusluften är frisk och risken för astma och allergier minskar.

Troligen blir du inspirerad att så småningom bygga din permanentbostad i timmer. Egentligen är det inga konstigheter, det är ett uråldrigt byggnadsmaterial som man på senare tid har återupptäckt. Mycket tack vare att det under 1900-talets senare del experimenterades med nya oprövade material som visat sig ha olika svagheter. Ibland rent av ohälsosamma effekter. Att återgå till det beprövade är inte bara klokt, det är miljövänligt också.

Väggar på balkongen

17 sep 2020

Det finns sätt man kan inreda sin balkong på för att få en mer utökad yta av sin lägenhet. En möjlighet som gör att man kan vistas där under fler dagar av säsongen. Här kommer några olika förslag.

En balkonginglasning innebär att man utökar väggarna ovanför balkongräcket. Men inom själva området så finns det en mängd olika sätt som man kan glasa in balkongen på. Om man endast vill ha ett ökat vindskydd så kan man sätta upp glasskivor som går en bit ovanför balkongräcket. Det kan också vara den enda eller enklaste möjligheten om man har balkongen högst upp. Då har man nämligen inte balkongen ovanför sig som ett naturligt tak. Den vanligaste inglasningen är annars att man täcker hela den öppna väggdelen med glas. Då ingår det ett eller flera partier som är öppningsbara. Antingen som skjutpartier eller med öppning inåt eller utåt. Vill man kunna ha en ytterligare användning av balkongen så kan man välja att använda sig av glaspartier som är isolerade. Det medför även att man måste isolera balkongräcket samt göra vissa korrigeringar på golv och tak. Den typen av balkonginglasning skapar ett fullvärdigt extra rum där man kan vara hela året om.

Inredning för uteliv

Om man väljer att glasa in sin balkong så skapar man en miljö där man kan vara även om det blåser eller regnar. Det innebär även att det blir en miljö som man kan möblera på ett helt annat sätt än annars. Istället för utemöbler så kan man ställa ut likadana möbler som man använder sig av inomhus. En skön soffa eller mysig fåtölj kan lugnt få vistas på balkongen för långa sittningar under ljumma sommarkvällar. Bordsdukar kan få ligga kvar utan att man behöver vara rädd för att de ska blåsa bort. Den trevliga boken kan även den få ha sin fasta plats tills att den är utläst.

Som en uteplats

Ett mellanting mellan ett extra rum och en balkong blir det ifall man glasar in men inte isolerar. Då kan man njuta av de flesta fördelar som en inglasning ger men samtidigt få den mer genuina närheten till utemiljön. Det finns trädäck som man kan lägga för att slippa se och gå på betongen. En åtgärd som gör att det blir varmare och mer ombonat. Man kan även odla trädgårdsväxter beroende på balkongens storlek. Skjuter man undan glaspartierna så blir det som en vanlig balkong igen. Läs mer om balkonginglasningar på denna sida: balkonginglasninggöteborg.se

Köpa eller sälja bostad i Sundbyberg?

3 sep 2020

Letar du bostad i Sundbyberg eller vill du sälja? Vill du få det bästa priset på din försäljning och vill du ha en trygg och bra affär när du köper? Att anlita proffs på bostäder är då en god idé.

Att köpa eller sälja sin bostad är en av de största affärerna man gör i sitt liv. Det har du säkert hört förut, och det handlar om att det oftast är mycket pengar i rörelse. Det handlar också om att det är mycket att tänka på. Både vid en försäljning och en vid ett köp. Man kan sitta och scrolla igenom hemnet och drömma, men när det är dags att göra affär är det mycket som ska klaffa. Man kan ha många frågor, det är mycket papper som ska gås igenom samt tekniska bitar som man inte förstår och obekanta termer. Ska du sälja din lägenhet eller villa? Då är det sällan bara att sätta in en annons på blocket. En bostadsannons ska innehålla allt en köpare vill veta. Ta hjälp av en mäklare i Sundbyberg.

Mäklaren ska kunna svara på nästan allt

När du står i begrepp att slå till, då vill du kunna vända dig till en person som är kunnig, erfaren och trygg. Det är mycket man undrar. Typkod, vad är det? Hur påverkar det min möjlighet att låna? Servitut? Vad innebär det? Vilken bank ska jag vända mig till? Vad innebär friskrivningsklausul? Det är är inte så lätt att navigera i alla termer som används. En mäklare ska kunna svara på dina frågor så att du kan känna dig trygg. När du vill sälja är det mäklarens uppgift att samla in så mycket information som möjligt. Du får hjälp med hur man bör lägga upp försäljningen, hur objektet presenteras och vad man bör lyfta fram etc.

Budgivning eller inte

Normalt utgår man vid försäljning från ett utgångspris. Värdet beräknas för varje bostad. Man tar i beaktande skick, läge och storlek. Ligger tillträdet långt fram i tiden kan det dra ner värdet något. Idag är det allt vanligare att det blir en budgivning på ett objekt. Ibland kan det sticka iväg rejält. Det är mäklaren som tar hand om buden och ser till att de registreras korrekt. På så sätt kan alla som är med följa utvecklingen. Ibland är det inte heller det högsta budet som vinner. Säljaren har rätt att välja köpare. Mäklaren fungerar bara som kontaktperson mellan säljaren och köparen.

Uteliv i bostaden

28 aug 2020

En extra yta i form av en balkong är mycket skön att ha under sommaren. Men hur gör man för att kunna få nytta av sin balkong alla dagar på året? Vad behöver man veta innan man glasar in balkongen?

Även de minsta balkongerna höjer värdet på en bostad. Att ha sin egen yta utomhus är för många en lyx. Där kan man ta sitt morgonkaffe eller något gott med sin partner på helgerna och kvällarna. Man kanske odlar blommor under sommaren eller låter sina husdjur få lite luft. Och har man en större balkong så kan man till och med ha balkongen som en utökad boendeyta. Det går att ställa dit soffor, fåtöljer, matbord och allt vad man önskar. En del har till och med klätterväxter och träd på sina balkonger. Ytan blir precis vad man gör den till och vad den egna smaken vill se. Riktigt varma nätter kan det till och med vara skönt att ta med sig kudden och sova under stjärnorna.

Den korta sommaren

Med ett klimat där det är varmt få dagar på året kan användandet av balkongen bli sparsmakat. Men det finns en lösning som många använder sig av. Genom att göra en inglasning av balkongen kan man använda den under en betydligt längre säsong. Stöter man på sommardagar där det regnar eller blåser så är det inte heller något hinder om väggarna är av glas. Vill man ha en yta där man kan umgås hela året runt så går även det att lösa. Om man väljer en isolerande inglasning så är man en bit på väg. Finns det inga öppningar vid golv eller tak, eller om man täcker igen dem, så är lösningen redan gjord. Då blir balkongen ett extra rum som fungerar året runt.

Fast eller skjutbar

När man väljer att skaffa en inglasad balkong så kan man välja vilken typ av inglasning man vill ha. Förutom graden av isolering så kan man även välja hur mycket som det går att öppna upp. Vill man ha balkongen som ett rum så kan man välja vanliga fönster med gångjärn. Men det går även att använda sig av skjutbara fönster. På det sättet kan man öppna upp merparten av den inglasade ytan. Varma och sköna dagar ger det tillbaka känslan av utemiljö. Därför är det också lösningen som de flesta väljer. Det bästa av två världar, man är ute och inne samtidigt.

Dolda fel vid köp av hus

18 aug 2020

Vid köp av hus är det viktigt att du kontrollerar dolda fel. Dolda fel är när huset du köper avviker från vad som kan förväntas. Skulle du och säljaren hamna i en konflikt bör du anlita en jurist.

Köp av hus är en process som är fylld med förväntan och inte sällan lite nervositet. Framför allt om det är första huset. I regel blir det att gå på många visningar och för många kan det ta lång tid innan man hittar drömhuset. Står du inför att köpa hus finns det många detaljer som ska falla på plats, allt från finansiering till det juridiska. De allra flesta köper genom mäklare, vilket har fördelar då det i regel ingår besiktningar och du får hjälp med avtal. Däremot är det alltid viktigt att kontrollera och försäkra sig mot dolda fel. Du som köpare har en långtgående undersökningsplikt och därför är det alltid viktigt att du anlitar en oberoende besiktningsman.

Vad är dolda fel?

När det kommer till dolda fel så finns det lagstiftning som reglerar dolda fel. Det hittar du i Jordabalken och om det uppstår tvister så är det utefter det jurister bedömer om det är ett dolt fel. Grunden för dolda fel är att huset avviker från vad som framgår vid köp. Vanligen handlar det om fel som köparen inte kunnat finna vid köpet.

Det kan exempelvis röra sig om:

  • Våtutrymmen
  • Fel på dränering
  • Källare
  • Fel på bärande konstruktioner
  • Renoveringar som inte utförts av fackmän

Vad händer vid tvister?

Som köpare har du stort ansvar i att undersöka huset innan du skriver på köpeavtalet. Skulle du efter köp upptäcka fel ska du alltid reklamera så fort som möjligt och helst inom två månader. Uppstår det tvister är det bästa att kontakta en jurist. Dolda fel kan ställa till stora problem för dig som köpare. Det kan vara så att renoveringen gjorts felaktigt och du behöver stå för stora reparationer. Många gånger är fel svåra att se med bara ögat och även om du anlitat en besiktningsman kan det vara fel som inte upptäcks. Vid en tvist så kommer fakta att granskas och du har upp till 10 år på dig att reklamera. Däremot, ju längre tiden går desto svårare är det att få det klassat som dolt fel. Skulle det visa sig vara ett dolt fel enligt juridiken kan du få kompensation och i vissa fall även få köpet hävt.

Hur man öppnar ett lås

4 aug 2020

Man kommer hem efter en lång dag på jobbet och vill slänga sig i soffan och se en bra film, men upptäcker att nycklarna är borta. Finns det hjälp att få så man kan öppna låset och vem kontaktar man?

Om man saknar sina nycklar så finns det hjälp att få genom att ringa en låssmed. Enklast är att ringa under dagtid men det finns alltid de som har jour eftersom det inte är ovanligt att man kommer hem efter att ha arbetat sent eller varit ute på krogen och nycklarna är borta. Men man behöver inte vara orolig för man brukar kunna få hjälp så fort som möjligt och alla lås går att öppna. Om man arbetar med låsöppning så har man tillgång till några slags universalnycklar som gör att man kan öppna lås som man annars öppnar med andra nycklar. Därför är det också mycket viktigt att man har en identifikation så man kan visa vem man är och inte nyttjar hjälpen för att göra inbrott eller åsamka någon annan skada. Är låset däremot digitalt på något sätt så kan det behövas att man kontaktar support för en öppning. Vissa lås kan fjärröppnas med rätt kod och identifikation.

Bryta upp en dörr

På film händer det ofta att någon öppnar ett lås med ett kreditkort eller en hårnål. Dagens lås är dock oftast så pass avancerade att det inte fungerar i verkligheten. Med universalnycklar kan man öppna de flesta lås men det händer att en nyckel kan ha gått av i låset eller att den som finns på insidan lagt säkerhetskedjan på och polis eller ambulans måste komma in i bostaden. Då kan man bli tvungen att ta bort låskistan för att kunna öppna dörren eller för att den vägen nå in för att ta bort säkerhetskedjan så att man kan öppna dörren.

Kopia på nycklar

När man tappar bort sina nycklar så kan man behöva tillverka nya och det brukar låssmeden också kunna hjälpa till med. Som kund kan man tillverka kopior på de flesta nycklar men det finns de nycklar som man behöver ett godkännande för att det är okej att tillverka kopior. Det kan vara nycklar till portar, bankfack, arbetsplatser eller annat där man vill ha kontroll över hur många nycklar som finns i omlopp. Det är också mycket viktigt att inte skriva in adress eller namn på en nyckel eftersom det kan resultera i inbrott.

← Äldre inlägg