Köp hus med nyrenoverade fönster!

28 aug 2019

Vet du hur tidsödande det är att renovera fönster? Först måste man ta bort fönstret. Sedan ta bort färgen, skrapa och ersätta med nytt material om träet är slitet eller ruttet. Man bör byta gångjärn och beslag. Sedan måla om och lägga på nytt kitt och isolera fönstret riktigt ordentligt. Har man bara tvåglasfönster, kan man behöva lägga in ett tredje fönsterglas så att de är riktigt täta och man slipper elda för kråkorna. Så mycket som en tredjedel av värmen sipprar ut genom fönster och dörrar, även när de är stängda, om man inte har sett till att täta fönster och dörrar ordentligt. Så det lönar sig verkligen att isolera fönster och dörrar riktigt ordentligt.

Bäst köpa hus med nyrenoverade fönster

Vill man göra det bekvämt för sig bör man endast köpa ett hus som har nyrenoverade fönster. Det innebär nämligen ett så stort arbete att renovera dem. Särskilt gäller ju det om man har många fönster. Eller så bör man köpa nya fönster, och det innebär att man kanske blir tvungen att punga ut med minst 5.000 kronor per fönster. Det blir mycket, om man har mer än 10 fönster, det förstår alla. Dessutom är det så mycket mer miljövänligt att renovera de befintliga fönster som redan finns, än att slösa på jordens resurser genom att köpa nya fönster. Så om du bara kan, välj en ny bostad som har nyrenoverade fönster. Det är inte likadant med den övriga fasaden, den är lättare att renovera.

Så bör du göra med gamla fönster

Har man gamla fönster och sådana som läcker ut en massa värme, bör man antingen byta ut dem mot nya, och bättre isolerade fönster. Visste du att så mycket som en tredjedel av en villas värme sipprar ut genom fönster och dörrar, även när de är stängda? För att slippa dras med så höga uppvärmningskostnader kan man gott och väl isolera fönster för att sänka mängden värme som sipprar ut. Det bästa man kan göra då är att anlita duktiga hantverkare som både kan renovera fönster på rätta sättet och som kan isolera dem på rätt sätt. Som villaägare och som kund som betalar för uppvärmningen av en villa, så lönar det sig alltid att isolera fönster bättre. Många har varit med om att sänka uppvärmningskostnaderna efter att de antingen har bytt ut till särskilda Energifönster eller har isolerat de fönster som de har på bättre sätt. Ta kontakt med hantverkare i Stockholm som kan renovera fönster genom att klicka på länken: https://www.fönsterrenoveringstockholm.com.

När du ska köpa hus

22 aug 2019

Går du i hustankar? Tanken att lämna lägenheten och komma ner på backen med en fin trädgård lockar många. Att kunna sitta på altanen och få frisk luft när man vill och inte känna sig instängd. Många saknar också att bo ett trevlig villakvarter där man har kontakt med grannar och att barnen kan gå över till grannbarnen och leka. I lägenhet blir det mer anonymt och vissa grannar har man aldrig sett och än mindre pratat med. Med det är också förenat med en del kostnader att bo i ett hus. Det är mycket som kan gå sönder och högre boendekostnader än en lägenhet.

Hur förbereder jag mig för ett husköp?

Det finns en del man måste kolla upp när man går i hustankar. Innan man börjar buda på ett objekt måste man kontakta sin bank och få ett lånelöfte, vilket innebär att man får ett intyg på hur mycket man får låna till köpet av sin bank. Utan detta kan det bli problem vid en eventuell budgivning. 

Hur hittar man sitt drömhus?

På internet kan man söka bland lediga objekt på många sajter. Det är mycket roligt att surfa runt och leta inspiration och undersöka prisläget. Men när man har bestämt sig för att leta ordentligt efter ett hus bör man träffa en bostadsmäklare och rådfråga. Det är nämligen mycket man behöver veta och ordna innan man blir husägare. En lokal mäklare har stor kännedom och kunskap av hela processen man måste gå igenom innan man köper sitt hus.

Hur arbetar en mäklare?

Oavsett man ska sälja eller köpa bostad kan man kontakta en mäklare. Som köpare få man all den information man behöver både innan, under och efter köpet. Mäklare har såklart ett antal bostadsobjekt som man arbetar med, men man kan också registrera sig som spekulant. Då specificeras dina krav och önskemål noga och du blir kontaktad när det kommer in passande objekt.

Man får tillgång till mäklarens alla objekt och kan få information om dessa. När man hittat något passande bokar man in sig på en husvisning. Där finns mälaren med och finns tillgänglig för frågor. Man får också ett prospekt på huset där all information finns, bland annat utgångspriset.

När det finns många som är intresserade blir det en budgivning. Det är mycket spännande men ibland höjs priset väsentligt så det viktigt att man har satt upp ett pristak innan så man inte går över sin budget.

Hur säkert är ditt hus?

26 jul 2019

Även om antalet anmälda inbrott har minskat några procent mellan åren 2017-2018, stod antalet anmälda inbrott under det under förra året, för nästan en tredjedel (29 procent). Med tanke på att så många brott sker mot enskild människas egendom, är det ganska onödiga brott som begås, med tanke på att man kan åtgärda och göra det mer eller mindre omöjligt en inbrottstjuv att ta sig in i ett hus och begå brott.

Larm och väktare

Man kan larma sitt hus, detta system har de allra flesta villaägare, och då är larmet kopplat till ett väktarbolag som först ringer och kollar så att inte larmet har gått på i misstag, och sedan dyker de upp efter det. Larmet gör att en inbrottstjuv i lugn och ro kan promenera in, ta dina saker och vara borta under den tiden som väktarbolaget ska ringa dig och säkerställa så inte larmet gått av i misstag och sedan ska ta sig till din bostad. Det är en av de största svagheterna med ett larm, som annars skulle kunna skydda din villa.

Säkerhetsdörrar och lås

Man kan montera riktiga bastanta säkerhetsdörrar och dubbla lås. De så gott som omöjliggör för en inbrottstjuv att forcera och gör i alla fall att det tar åtskilliga timmar av hårt arbete med en motorsåg som biter på järn och stål innan en tjuv kan ta sig in. Det säkraste sättet är ändå att se till att det inte finns saker som är lätta att stjäla, och att man förvarar alla dyra och kära ägodelar i bankfack, eller på annat säkert ställe.

Gallergrindar och gallerfönster

Man kan installera gallergrindar och galler för fönster, som gör det så gott som omöjligt att ta sig in, utan nyckel. Gallergrindarna och gallerfönster är gjorda i stål som inte motorsågar biter på, inte heller någon fil. Man blir i det närmaste tvungen att bomba dem för att de ska förstöras.

Elektriska låssystem

Det finns dörrar med elektriska lås, som också är nästan omöjliga att forcera. Elektroniska låssystem är lättare också att övervaka, än vanliga lås. Monterar man kameror vid dörren kan ett väktarbolag hålla kontroll över dörren och kan se vilka som försöker ta sig in genom det elektroniska låssystemet.

Letar du låssmed i Vasastan?

Om du bor i Vasastan, och där letar efter en låssmed, kan du välja mellan ett 10-tal olika låssmeder. Du kan googla "låssmed Vasastan" så du får några som du kan leta upp. Lycka till!

Brandskydd på trävägg

22 jun 2019

Det finns flera olikabtandskydd, målning produkter som kan användas för att minska risken att brand uppstår, minimera skadan när det sker och varna människor så inte personskador uppstår. Här presenteras några av de produkter och konstruktioner som används för att öka brandsäkerheten på tak och väggar.

Brandklassad innervägg

I det fall en innervägg är bärande finns krav på att dessa måste vara brandklassade. Därmed bör man kontrollera vilka byggregler som gäller innan ändringar i dessa väggar sker. Är det däremot inte en bärande vägg finns inte krav på speciella brandskydd.

En brandklassad innervägg kommer att fördröja brandförloppet och minska spridningen av branden. Beroende på konstruktion och material kan dessa innerväggar stå emot brand olika lång tid. Det finns exempelvis de som står emot 30 minuter men även de som klarar 240 minuter. De flesta klarar av att montera en brandklassad innervägg på egen hand.

Brandskyddsmålning

Brandskyddsmålning innebär att en speciell brandskyddsfärg appliceras över hela väggen. Det är ett av de mest effektiva sätten att skapa ett tydligare brandskydd på en redan befintlig vägg. Färgen som används vid brandskyddsmålning är av ett material som aktiveras vid en viss temperatur.

Skulle det bli brand i rummet kommer temperaturen att öka och vid en viss hetta aktiveras färgen och blir ett tjockt skum. Skummet som skapas är på några centimeter vilket alltså skapar en tät ”matta” som skyddar underliggande trä. Det går även att använda brandskyddsmålning på stålkonstruktioner men det är då viktigt att man använder den färg som är anpassad för stål.

Brandskyddsmålning används bland annat i offentliga lokaler, på sjukhus och inom industrier där brandskyddet måste prioriteras mycket högt. Om detta brandskydd önskas bör företag som är utbildade på brandskyddsmålning anlitas då det är mycket noga att färgen appliceras helt korrekt.

Flamskydd för trä

Flamskydd kan användas på trä för att skapa en yta som står emot mindre mängd eldsflammor. Det finns ett par olika flamskyddande färger och dessa finns oftast i vitt eller genomskinlig färg. Är det inomhusfärg är den vattenbaserad och behöver, efter att det applicerats, sällan ett ytlager.

En del flamskydd är uppbyggda av en tvådelslösning som därmed innebär att man måste applicera dessa delar i rätt ordning för att rätt skydd ska uppnås. Detta är däremot bara ett flamskydd och ska inte jämföras med brandskyddsmålning med färg som skapar brandskydd.

Vilket brandskydd som passar bäst kan vara svårt att avgöra. Låt experter göra en granskning av gällande brandskydd för att därigenom kunna avgöra vad som kan åtgärdas för bäst skydd. Brandskyddsmålning.net är ett företag som kan det mesta om detta. 

 

Ska du måla om huset?

3 jun 2019

Är det dags för fasadmålning av huset? Även om man har köpt ett nytt hus, eller om det är hus som ni har bott i redan under flera år, är det alltid dags för en fasadmålning om det är mer än 20 år sedan det senast gjordes. Om det är dags för en fasadmålning i Stockholm är det bra om man väljer en målare som har fler strängar på sin lyra än endast fasadmålning. Det kan vara bra att anlita någon som även kan reparera trasig panel, puts eller som kan mura en tegelvilla, ifall det finns sådana behov. Då är det bra att anlita någon som har erfarenhet och kunnighet på det området i Stockholm. Varför inte anlita någon som erbjuder totalentreprenad? Det finns några fördelar med det.

De kan renovera mer än bara måla

Om det finns behov av renovering i fler delar av huset; som badrums- eller köksrenovering, så kan ett företag som erbjuder totalentreprenad genomföra en sådan sak. Har man till exempel köpt ett nytt hus, som behöver en omfattande renovering, kan man genomföra renoveringarna på huset på en gång, innan man flyttar in. Då kan man till exempel ta ett större lån för köpet av huset. Genom att renovera det, höjer man värdet på huset och kan till exempel sälja huset på en gång och köpa ett annat, bättre hus. Man kan göra en duktig vinst på att köpa ett hus med stort renoveringsbehov och sedan sälja det för ett höge pris. Eller så flyttar man in och har ett jättefint, charmigt hus men som man inte behöver renovera på minst 20 år. Renoveringarna får man alltid dra av på Rot-avdraget, vilket gör att det alltid lönar sig att renovera. Huvudsaken är att företaget har egen F-skattsedel. Annars blir Rot-avdraget ogiltigt.

Kriterier på bra hantverkare

När man ska välja hantverkare till sin villa, är det viktigt med att välja någon som är noggrann, duktig och pålitlig. Det finns alldeles för många som inte är bra och som tar tillfället att fuska, eller komma undan på annat sätt. Då behöver man välja sina hantverkare på noggrant sätt och följa upp referenser, till exempel. Det är också bäst om man väljer någon som har nöjd-kund-garanti. Då vet man att de arbetar med ens hus tills man är nöjd. Man kan även läsa på om den hantverkare som man funderar på att anlita på olika omdömessajter, som till exempel yelp.se och reco.se.

När du behöver en jurist vid husköp

19 maj 2019

Har du köpt en fastighet som det har blivit rörigt om? Har du hamnat i en tvist om en fastighet? Om så har hänt är det bästa som man kan göra är att rådgöra med en fastighetsjurist som kan lagen när det kommer till fastigheter. Att köpa en fastighet är ofta den största affär som man som privatperson gör. Att bli ägare till en fastighet, i synnerhet i storstadsområdet Göteborg, Malmö och framför allt i Stockholm, innebär att det är miljontals kronor i omlopp. Sådant gör att det lockar till sig personer med väldigt rymliga samveten.  Människor som inte drar sig för att luras. Då kan man behöva en fastighetsjurist för att få rådgöra om vad som är i enlighet med lagen och vad som inte är det.

Så hittar du en fastighetsjurist

Man bör aldrig aldrig anlita en jurist som man hittar på nätet. Det är nämligen mycket stor skillnad på jurister och jurister. Vissa är inte särskilt duktiga och gör inte något särskilt bra jobb. Andra är lysande och gör så att deras klienter alltid vinner. Det är en sådan som du bör anlita; en som gör att du vinner i den tvist som du eventuellt befinner dig i. En duktig jurist kan se möjligheter där andra inte ser det. En duktig jurist har förmågan att ta fram just det som lagen säger, och som kan argumentera för varför just deras klienter har rätt. Se på stjärnadvokater som till exempel Leif Silbersky, han hittar alltid det viktigaste som rör hans klienter och arumenterar framgångsrikt för varför si eller så ska hända och ske med just de mål som han har anlitats för.

Välj aldrig vem som helst

Ska du hitta en duktig jurist bör du gå på referenser och andras omdömen. Du kan inte bara blunda och anlita den som fingret just då pekar på. Du bör alltid fråga om den advokat som du funderar på anlita; vad säger de tidigare klienterna? Vad säger andra om den juristen? Inom branschen brukar de ha god koll på vilka som är duktiga och vilka som inte är det. Vilka säger alla är duktig? Vilket rykte har juristen? Man kan inte bara välja vem som helst. Man måste vara mycket noggrann, så be någon som du litar på, att rekommendera någon som de vet är duktig. Och det viktigaste är att den juristen har just sitt område som specialistområde. Läs mer om en duktig fastighetsjurist på: https://www.fastighetsjuriststockholm.se.

När träd skymmer utsikten

19 apr 2019

Det kan vara oerhört besvärande med stora träd i trädgården som står nära det egna huset, garage eller annan byggnad. Eller så står det så till att de stör utsikten. Detta kan också göra att trädgården blir mörk och dyster med dåligt ljusinsläpp på uteplatsen eller altanen.

Det är dessvärre inte ovanligt att gamla träd rasar över villor efter stormar och andra oväder. Det skapar stora och dyra skador årligen. Man gör klokt i att ta ner stora träd nära det egna huset. Förutom fallande träd kan stora rotsystem ta sig ner i husgrunden och skapa stor oreda.

Det kan tyckas att det låter lätt att själv ta ner ett stort träd, men det är det inte. Det kräver stor precision för att fälla ett stort träd 

Ta hjälp av en arborist

När det gäller trädfällningar i villaområden eller i parker så krävs det speciella tekniker för att det ska göras på ett säkert och effektivt sätt. Det är lätt att skada ledningar, fastigheter och även människor om man inte vet vad man gör.

Ett vanligt förekommende sätt är så kallad sektionsfällning, vilket innebär att man kapar trädet bit för bit. Ibland klättrar en utbildad och vertifierad trädfällare upp i trädet och ibland används en skylift. Det används mycket säkerhetsåtgärder som bland annat säkerhetslinor och kraftiga vajrar för att få trädet ditt man vill efter kapningen.

Hur gör man med trädet efteråt?

Ett eller flera stora träd som tagits ner medför mycket efterarbete. Det är lätt att förvånas hur stort ett träd är när det ligger på marken. Stammen kan man såklart kapa till och använda som ved till öppna spisen men det är ett stort arbete. De flesta vill bli av med trädstammen och grenar.

Trädet behöver forslas bort för återvinning. Allt avfall flisas och kan blir bränsle till det lokala värmeverket. Tomten efter en trädfällning blir oftast väldigt skräpig så även detta behöver lösas. Stubben är ett annat problem. Ett stort träd har väldigt kraftiga rötter som behöver tas om hand. Det går i vissa fall inte att få bort hela stubben som då istället måste fräsas bort av ett proffs. Det är ett effektivt och skonsamt sätt att bli av med stubbar.

Många trädfällare erbjuder sig att göra allt efterarbete efter en trädfällning. Allt från till själva kapningen, till stubbfräsning, städning samt bortforsling av träd och grenar.

Behöver du komma i kontakt med en duktig trädfällare i Uppsala kan du läsa mer här: www.trädfällninguppsala.nu.

Vad ska man tänka på innan man skaffar pool?

11 apr 2019

Visst låter det härligt med en egen pool i villaträdgården där man kan bada precis när man vill. Men hur går det till och vad ska man tänka på innan?

Det finns mycket man behöver tänka på när man planerar ett poolbygge där hemma. Utbudet är enormt med stora skillnader i pris. Från några tusenlappar till egentligen hur mycket som helst.

Det första man behöver undersöka är om marken lämpar sig för att gräva ner en pool och hur mycket lutning den har. Det finns annars massor med alternativ med pooler som byggs ovan jord. Dessa pooler är såklart mindre men kan även byggas på en altan eller uteplats.

Välj en pool av god kvalitet

Med vårt nordiska klimat måste man försäkra sig om att poolen är kraftig nog så den håller för vintern. Vissa billiga pooler som fungerar utmärkt i varmare klimat kommer inte att klara det svenska vintern.

Om du väljer en pool som ska grävas ner, helt eller delvis, så finns det olika material att välja på. En fördel med en nedgrävd pool är såklart att den inte skymmer utsikten. Dock krävs det såklart en del markarbeten. En pool ovan mark är därför billigare och kräver inga större förberedelser. Det är klokt att välja en kvalitetspool för att slippa problem i framtiden.

Var ska poolen placeras?

Det är bra att placera den så att den får så många soltimmar som möjligt och gärna vindskyddat. Det är också smart att den inte har några träd i närheten för att inte smutsa ner vattnet i onödan. Det behöver också vara gott om utrymme runt poolen. Ligger den en bit från huset kan det vara smart att bygga bod eller liknade för dynor och annan utrustning. 

Drift och underhåll av poolen

Självklart blir en större pool dyrare att värma upp och hålla varm. Det vanligaste sättet för uppvärming är via luftvärmepump. Men man kan också ha elvärme eller solceller. Har man vattenburen värme i villan kan man med fördel koppla värmeväxlaren till poolen.

Vattnet i poolen måste noga kontrolleras för klorhalt och pH-värde. Andra tester görs ett par gånger per säsong. Man behöver en bottensug för att hålla botten ren och fräsch. 

Ska den stängas för vintern måste man tömma den, vilket tar några timmar. Tänker man sig att använda poolen året runt måste man ha någon form pooltäckning eller tak. Det finns ett stort utbud av kraftiga pooltak på marknaden, vissa med skjutbart tak för vinterbadaren.

Behöver du bygga om huset som du köpt?

5 apr 2019

Har du nyligt köpt ett nytt hus? Många köper nya hus som har "potential" som det heter på mäklarsvenska, vilket oftast betyder att huset är mycket gammalt och att det förmodligen har gått 30-40 år sedan någon överhuvudtaget renoverade huset. Om man vill köpa ett hus för ett lågt pris, kan man förvärva det och sedan renovera det. Kanske man vill sälja det sedan för det dubbla?

Anlita renoveringsfirma i Stockholm

 När det kommer till några olika hantverkare, finns det mer än 4.500 hantverksfirmor bara i Stockholm att välja mellan. Hur ska man veta vilket man ska välja? Börja i så fall att googla "hantverkare Stockholm". Vill du sedan dessutom anlita hantverkare som själva tar ansvar för renoveringsarbetet kan du dessutom googla "totalentreprenad Stockholm", vilket innebär att Googles sökmotor letar upp alla hemsidor där man har angett att man erbjuder hantverkare i Stockholm som erbjuder totalentreprenad i Stockholm. Bor man i en annan stad skriver man in den staden i stället i Googles sökmotor, på Googles hemsida. Man skriver in samma ord, även om man skulle använda en annan sökmotor.

Ta referenser innan du bestämmer dig

Det är viktigt att du som kund tar referenser innan du bestämmer dig. Om du även följer upp referenserna och kontrollerar dem så får du en uppfattning om hur företaget agerar när de arbetar, hur de bemöter sina kunder och om de håller de tidsramar som de har satt upp. Man vill ju ha hantverkare som både är noggranna och som är vettiga mot sina kunder, som är trevliga och inte konstiga. Många kunder har upplevt att de tror att de har hittat en jätteduktig hantverkare, som efter några månader verkar som uppslukad av jorden och slutar svara på telefonsamtal. Som kund kan det sätta en i en bekymmersam situation om man inte får tag i sin hantverkare när man behöver det som mest.

Med totalentreprenad behöver man inte bekymra sig

Om man anlitar ett företag som tar en totalentreprenad behöver man som kund inte oroa sig. En totalentreprenad innebär att hantverkarna själva tar på sig ansvaret att renoveringen blir precis som ni har kommit överens. Man bör skriva avtal, så att det står klart vad arbetet ska innebära för hantverkarna, vilka tidsramar och vilken budget som ska gälla. Skulle det blir något missförstånd har man då avtalet att luta sig mot. På så sätt minimerar man risken att bli osams.

Hitta billiga hus - det rätta renoveringsobjektet

29 mar 2019

Hitta billiga hus - det rätta renoveringsobjektet

Är man inte rik som ett troll kan det vara ganska tröstlöst att vara spekulant på Stockholms bostadsmarknad. Att köpa ett hus i Stockholm utan att kunna lägga en kontantinsats på över miljonen är i princip inte möjligt. En väg som kan göra det möjligt att hitta ett hus i Stockholm som man har råd med är därför att välja ett hus som har ett visst renoveringsbehov.

Vad ett renoveringsbehov innebär kan som bekant skilja sig ganska rejält, ibland läser man i mäklarannonser om hus som beskrivs som ett ”gyllene tillfälle för hemmafixaren” men som i själva verket visar sig vara ett ruckel bortom räddning. Ibland nämns ingenting om skicket utan det är upp till spekulanterna att bilda sig en uppfattning om renoveringsbehovet.

Det gyllene snittet

Det man som köpare vill är att hitta brytpunkten där huset är jämförelsevis billigt och samtidigt relativt enkelt att renovera själv. Det får gärna se väldigt slitet ut, för att avskräcka andra köpare, men samtidigt vara så välbehållet och välbyggt att de inre delarna av huset; stommar, rör och elledningar, är välbehållna. Om man vet att huset i grunden håller god kvalitet innebär det antagligen ingen jättekostnad att renovera ytskikt, kök och badrum. Denna kostnad måste ställas till hur mycket billigare man kan få huset jämfört med vad ett hus i samma område hade kostat om det varit i toppskick.

Genomför alltid en noggrann besiktning

För att få full koll på ett hus ska man alltid genomföra en noggrann besiktning. Förutom den vanliga besiktningen, som ska utföras av en auktoriserad besiktningsman, kan det även vara en god idé att ta in en elektriker för att kolla elstammarna, och en VVS-installatör för att kontrollera rörledningarna och ytskikten i badrum och kök. Är dessa system i gott skick, och om huset verkar fritt från mögel och svampangrepp, har du goda chanser att göra en bra affär. Att golven är slitna, handfatet trasigt och att fasaden flagnar är bara bra, det får mindre erfarna spekulanter att dra öronen åt sig. Det är de osynliga felen du vill undvika.

En köksrenovering är alltid en investering

Om köket behöver renoveras innebär det så klart en kostnad, men jämfört med att sanera huset från mögel är det inga större summor vi talar om. Om du anlitar en renoveringsfirma för din köksrenovering får du jobbet snabbt och smidigt utfört, och du betalar bara en faktura för hela projektet. En köksrenovering är en åtgärd som snabbt höjer marknadsvärdet på huset långt över det du betalat för det.

Köksrenovering i Stockholm

I Stockholm är det lätt att hitta en renoveringsfirma som erbjuder totalentreprenad på köksrenovering. Om du lyckats hitta ett hus relativt billigt, med rätt grad av renoveringsbehov, kan du genom att anlita en bra renoveringsfirma få ett hus i toppskick till ett betydligt lägre pris än normalt.

Läs mer om köksrenovering: https://www.köksrenoveringstockholm.com

Kontrollera rören innan du köper hus

20 mar 2019

Se alltid till att kontrollera VVS-systemet innan du bestämmer dig för ett nytt hus. När man blir villaägare tar man på sig ett stort ansvar. Det ansvaret gäller ju hela huset, och allt som hör till det och för tomten. Det innebär att i princip kommer ingen annan att hjälpa dig förutom dem som du betalar för, eller om du har någon förälder som är duktig på allt praktiskt som det innebär att ansvara för i din villa. En av de största och mest kostsamma saker som hör ihop med villaägande är att behöva byta ut stammarna till villan. Se därför till att stammarna är hela och intakta genom att låta göra en rörinspektion i Stockholm, när du funderar på att köpa en villa i Stockholm.

En spekulant har rätt att undersöka villan

Som spekulant har man alltid rätt att göra inspektioner av olika slag. Det eftersom man som köpare har stort eget ansvar och kan inte hävda att hon eller han inte visste om bristerna till exempel på huset när man har köpt en villa. Lagen är tydligt på denna punkt och det gör att köpare och sådana som funderar på att köpa ett hus måste se till  så att det inte finns stora brister med huset som snart måste åtgärdas och som är kostsamma. Därför brukar en spekulant har rätt att få göra rörinspektioner. Ta därför kontakt med en firma som gör sådana rörinspektioner. Särskilt om det är en villa i Storstockholm som du funderar på att köpa. Villorna i Stockholm, liksom på andra ställen i storstadstrakterna i Sverige har dyra priser på villor.

Så går en rörinspektion till

En VVS-företag som är kunniga inom VVS och rör, kan komma ut och göra en rörinspektion. Googla först "rörinspektion Stockholm", om det är i Stockholm som du behver en rörinspektion. Då kommer de ut med en mini-kamera som till och med har en egen bil. Då kan den lilla bilen ta sig långt in i rören och ta filmer och bilder inuti rören. Då kan man få se hur det ser ut långt ner i rören, vilket är omöjligt att kunna få på egen hand. Sedan kan VVS-företaget säga ppå et ungefär hur långt tid till som rören kan komma att hålla. På så sätt får du rätt uppfattning om hur rören ser ut och hur lång tid som du kan lita på att de håller. Det ger också dig chansen till att få rätt pris på villan.

När du behöver byta stammar i huset

14 mar 2019

Är det länge sedan som det utfördes ett stambyte i huset? Om det är så att du funderar på att köpa ett hus, bör du alltid fråga efter när stammarna senast byttes ut. Stammarna, beroende på vad de är tillverkade av, bör bytas ut åtminstone vart 50:e år, och i regel vart 20:e år. Däremellan bör man alltid undersöka hur de är, om de är hela, trasiga, slitna, har flera fettklumpar eller till och med besök av råttor. För att det inte ska bli värre, är det viktigt att ta kontakt med en VVS-firma som kan utföra ett stambyte. Eller få dit en VVS-firma som kan ta reda på om det behövs göras ett stambyte.

Kontrollera om stambyte behövs

För det första måste man få tag i en kompetent VVS-firma som kommer och ser efter om det behövs göras ett stambyte. De kan då gå långt ner i rören och ta bilder och filmer på hur det är nere i rören. Ser man då att det är på väg att gå hål på stammarna, eller redan har gått hål på stammarna måste man byta ut dem snarast.

Utföra stambytet

När man väl har konstaterat att man behöver göra ett stambyte då bör man riva ut allt som finns i kök och badrum. Man behöver då riva ut allt som finns på väggar och golv så att man frigör allt som är i vägen där stammarna sitter. Man kanske behöver gräva utanför huset för att komma åt de gamla stammarna. Man drar ut de gamla och lägger in de nya. Sedan utföra man en total renovering av både kök och badrum när väl allt är borta. Då får man ny inredning, nuya väggar och nytt golv i kök och badrum.

Inspektera rörens funktion

När väl stambytet är utfört bör VVS-företaget seddna komma ut och inspektera så att stambytet är fullföljt efter konstens alla regler. Det innebär att stammarna är anslutna på sätt som gör att vatten och avlopp inte skadar hus eller omgivning. Anlita gärna ett pålitligt VVS-företag att utföra, undersöka och inspektera bostaden inför ett stambyte. Se till så att VVS-företaget har sotr erfarenhet av stambyten, att de arbetar miljövänligt, till exempel efter ISO 14001 vilket innebär att de är miljöcertifierade. Och att de enbart använder sig av miljövänliga material, tillvägagångssätt och arbetar klimatsmart. Bara i Stockholm finns det flera som kan utföra stambyten, vem ska man välja? Vilka är pålitliga? Läs mer här, om ett VVS-företag som du kan lita på: https://www.stambytenstockholm.se.

Gör inmätning innan fastighetsbygget

10 mar 2019

En inmätning av marken kan spara på framtida kostnader. Det som en inmätning gör, är att man tar reda på markens framtida rörelser, hur den ser ut, helt enkelt långt nere i marken – finns det fickor, hål eller något annat som kan göra marken instabil? Det finns slukhål på ställen som kan förvåna markägare. Råkar man bygga på ett sådant slukhål, eller på mark som kommer att röra på sig på ett betydligt sätt, kan man som fastighetsägare, eller byggherre råka ut för stora resursförluster och komma att behöva betala för stora renoveringar eller kanske till och med måste riva ner fastighet som man har tänkt sig bygga på just den marken.

Beräkna framtida rörelser i marken

Genom att göra en inmätning, kan man förutse framtiden lite grann. En inmätning görs genom att man gör punkter i marken, och sedan mäter marken i förhållande till punkterna och ett referenssystem som kan tala om hur det ser ut nere i marken. Själva arbetet är mer komplicerat, detta är en grov förenkling som inte beskriver arbetet i detalj. Det som är intressant att känna till, som lekman, är hur man kan använda inmätningen och vad det kan tala om för alla som tänker sig bygga på den marken. 

Vad kan rörelser i marken leda till i framtiden?

Om man ska bygga en väg, en bro, eller en fastighet på marken bör man känna till om marken kommer att röra på sig, hur den kommer att röra på sig. Man kanske behöver känna till hur vatten eller stora klippor och klippblock kommer att röra sig i framtiden. Innan man börjar spränga berg, bör man känna till hur mycket som dölljer sig under marken och hur långt ner man bör gräva. Ska man till exempel lägga rör, ledningar och liknande saker, bör man känna till vad det är man kommer att stöta på i marken.

Vem ska man anlita för inmätning?

En inmätning och att kunna tyda informationen som man får ur den, kan inte vem som helst göra. Det behövs utbildade ingenjörer som både gör inmätningen och som kan tyda de resultat som man får ur inmätningen. De kan sedan på basis av vad de får reda på, tala om hur du som är fastighetsägare eller som leder ett bygge på marken, bör göra för att bygget ska bli så bra som möjligt. Det har ju hänt att man har byggt hus rakt över slukhål, när man har slarvat med att ta reda på hur marken beter sig och är när man bygger hus.

Låt undersöka huset innan du köper det!

3 mar 2019

Går du i husköpstankar? Det är en angenäm uppgift och verkligen något som kan roa många hugade spekulanter. Att bestämma sig för att flytta in i ett hus, är verkligen drömmen för många människor. Har man länge bott i en bostad som är för liten, är det en angelägen sak att flytta in i ett hus med rum för alla i familjen. Om det är så att man funderar på att flytta in och köpa ett äldre hus, är det en del undersöknignar och besiktningar som man bör göra innan man bestämmer sig. Här tar vi upp några av de saker som man bör ta reda på innan man helt och hållet bestämmer sig.

Mögelundersökning

Om ett hus har drabbats av mögel, är det mycekt viktigt att göra något åt saken. Mögel är ingeinting som någon överhuvudtaget vill drabbas av. Mögel förstör huset inifrån och gör det till sist omöjligt att bo i huset. Har ett hus drabbats av mögel måste man omedelbart sanera det då mögelsporer kan komma in i våra lungor och göra oss riktigt sjuka. Skillnaden mellan mögel och andra hälsofarliga halter är att mögel även gör själva huset sjukt. Hittar man minsta mögel i huset, måste det saneras.

Asbestundersökning

Bor man i ett hus som är bnyggt på 1930-talet, kan du anta att det finns asbest någonstans i huset. Asbest var ett byggmaterial som man tyckte var välidigt bra material, då det både var brandtåligt och isolerade hus väldigt bra, ända tills man insåg att det ger människor cancer. Att på egen hand ta reda på var i huset det finns asbest är inte att rekommendera, då det är som farligast när man hanterar det och river i det. Då kan det utsöndra cancerogena ämnen som kan skada den som andas in det. Låt därför en erfaren asbestsanerare komma och göra mätningar så att du får reda på om det finns något av det i huset.

Radonundersökning

Radon är en gas som är luktfri och som är osynlig. Vet du att huset är byggt någon gång mellan 1929-1979, kan du vara ganska så säker på att det finns radon i huset. Radon finns till exempel i blåbetong och i andra isolerande material som man byggde med under den tidsperioden. Efter 1979 blev det förbjudet att använda sig av sådant byggmaterial som innehöll radon, men radon kan finnas i marken, under huset och då kan det vara bäst att ta reda på om det finns det genom att först göra en radonundersökning och sedan en radonsanering. Här kan du läsa mer om radonsaneringar på: https://www.radonsanering.se.

Kriterier för ett bra husköp

17 feb 2019

Funderar du på ett husköp, och undrar vilket slags hus som är värt att köpa? Vi kan helt klart rekommendera hus som har solpaneler på villataket. Hittar du ett sådant hus, och det är solpaneler som fungerar och producerar el till hushållet, ja då är det helt klart ett attraktivt hus, som du kan satsa på. Med solpaneler på taket innebär det att den villan och de som bor i den, är självförsörjande på el. Vi ska ju alla ställa om till ett mer klimatsmart samhälle som lever i samklang med jorden och det som jorden förser oss med, inte emot den och inte för att suga ut de resurser som jorden kan ge oss. Allt som vi tar måste vi kunna ge tillbaka. Så använder vi något, måste det vara av sådant som inte bara försvinner, som fossila produkter, som olja, som finns idag men är borta i morgon och som samtidigt avger farliga gaser när man förbrukar den. Då är alla förnybara energier bättre att använda sig av, såsom sol, vind och vatten.

Så installerar du solpaneler på ditt villatak

Om du inte redan känner till någon som leverear solpaneler, till exempel i Stockholm, eller var du nu bor, kan du googla "solpaneler Stockholm", för att få fram några som kan leverera solpaneler till din villa. Google är ett bra sådant sökverktyg på nätet som kan tala om vilka leverantörer som finns i närheten av dig. När du sedan väljer en leverantör av solpaneler, välj då någon som har arbetat länge med detta och som kan mycket om just solpaneler. Välj helst någon som ger garantier på sina solpaneler så att du inte står med solpaneler som sedan inte fungerar. Det vill ingen ha. Känner du att det är svårt att montera dem själv, kan du be dem komma och göra det åt dig. 

Du kommer även att behöva en elomvandlare så att du kan dra nytta av den energi som solpanelerna fångar in. Du kommemr dessutom med stor säkerhet behöva ansöka om bygglov för sina solpaneler. Och du bör kontakt elnätet där du bor. Dels kommer du säkert att kunna sälja överloppsel till nätet, och när du inte får överlopp, och har underskott av el, då kan du behöva köpa el som kompletterar den el som du kan producera på egen hand. Du kan även ansöka om ett statligt bidrag på 30 procent av investeringskostnaderna för solpanelerna som du låter installera. Läs mer om allt detta med solpaneler i Stockholm på: http://www.solpanelerstockholm.nu.

← Äldre inlägg