Köpa hus – nödvändiga kostnader att lägga

Det handlar om ditt livs affär. Du ska köpa huset som du alltid drömt om och du och din familj planerar att bo i huset i fråga för en lång, lång tid framöver. Ekonomin ställer ni åt sidan sett till att ni inte bryr er om husets värde kommer att sjunka eller stiga under åren – ni har köpt bostaden för att bo i den och inte i ett spekulativt syfte (de flesta hus håller sitt värde över tid oavsett).

Här kommer ni alltså att skriva på ett kontrakt med säljaren, ni kommer att få nycklarna och ni kommer att flytta in. Detta naturligtvis efter att ni betalat säljaren i fråga den summa som ni kommit överens om.

Är det då, som det så vackert heter, klart och betalt? Nej, det man måste räkna med att är att det kommer andra kostnader då man ska köpa hus. Först och främst så har vi kontantinsatsen och den brukar ligga på kring 15 %. Er familj ska således ha sparat ihop till femton procent av kostnaden för ert hus – resterande del kan ni låna av er bank (under förutsättning att de går med på det förstås). Vi anser även att det finns vissa kostnader som bör läggas i samband med ett husköp. Kostnader som säkrar er framtida levnadsstatus och som sparar er en massa bekymmer. Vi tar dessa punktvis och enligt följande:

  • En besiktningsman. Det kostar kanske 5-7000 kronor att låta en besiktningsman gå igenom ert framtida hus och genomföra en okulär besiktning. Onödiga pengar? Inte alls! Troligt är att ni själva inte kunnat upptäcka de eventuella fel som besiktningsmannen upptäcker och att denne därmed räddat er från en dålig affär – eller gett er ett förhandlingsläge till ett billigare pris.
  • Radonmätning: en radonmätning ska förvisso ske under den så kallade eldningsperioden och där man mäter under minst två månader. Detta för att resultatet ska bli så pålitligt som möjligt. Men; även en snabbare mätning går att göra och resultatet av en sådan är inte tillförlitligt på samma sätt – men det är en bra indikator att förhålla sig till.
  • Elektricitet, avlopp och vatten. Det här är också kostnader som kan visa sig vara rena investeringar. Kontakta en vvs-firma, en elektriker och ett företag för vattenanalys och får svart på vitt kring hur allting egentligen ser ut i ditt hus.

Köpa hus, lagfart och pantbrev

De kostnader vi ovan nämnde är frivilliga – utöver kontantinsatsen förstås; men det finns avgifter och kostnader som ofta måste läggas i samband med att man ska köpa hus. Vi tittar närmare på dessa här:

  • Lagfartskostnaden: lagfarten innebär att du ansöker om att bli registrerad som fastighetens ägare. Något som du gör hos lantmäteriet och där kostnaden för detta just nu ligger på 1.5% av köpeskillingen samt har en avgift på 825 kronor. Hur du söker brukar din bank kunna bistå med.
  • Pantbrev: ett pantbrev är ett dokument som fungerar som en säkerhet för de eventuella lånebelopp du kommer att behöva ta. Har säljaren tagit lån på huset så kan det vara så att du får ta över dennes pantbrev som en säkerhet för dina lån. Nya pantbrev kostar två procent av det belopp du ska låna och till det tillkommer även några hundralappar i avgiftskostnader.
  • För ett småhus så betalar man en fastighetsavgift om maximalt 7262 kronor.
  • Tomträttsavgäld. I vissa kommuner så får man även betala en årlig hyra för marken som huset står på – en så kallad tomträttsavgäld. Summan varierar beroende på vilken kommun du är skriven i.