Köpa hus ensam kräver mer

Många tänker hus som i ett boende för flera. Något som naturligtvis stämmer sett till hur huset är utformat; du har fler rum, du har ytor som är gjorda för fler personer än en och du har ofta en tomt som är gjord för lekar där fler personer är deltagare (läs barn här). Kort och gott: att köpa ett hus – det gör man inte ensam, det är något som man gör tillsammans med någon annan och gärna där även barn finns inblandade.

Eller? Nej, naturligtvis så är det även möjligt att köpa ett hus ensam och pur allena. Det finns inga lagar och föreskrifters om förbjuder det. Allt handlar naturligtvis om ekonomi och däri ligger också förklaringen till varför de flesta hus köps av familjer snarare än av ensamstående personer. Ekvationen om en inkomst och ett högt huspris går sällan ihop. Det som primärt krävs för att köpa ett hus ensam är att man har sparat ihop till kontantinsatsen (något som gäller även för hushåll med två vuxna personer i) och den ligger ofta på 15% av köpeskillingen. Banken lånar – med vissa förbehåll naturligtvis – ut resterande del. Med förbehåll menar vi här att det är banken som avgör om du som ensamstående får låna och detsamma gäller om du ska köpa ett hus tillsammans med en partner.

Den bank du har kommer helt enkelt att göra en bedömning kring hur din betalningsförmåga kommer att se ut och detta av den enkla anledningen att de vill ha tillbaka sina pengar – naturligtvis. I och med att du ska köpa ett hus ensam så kan banken vara lite hårdare – vad händer om du blir sjuk, hur mycket ska du amortera och vad händer om du blir uppsagd? – än vad fallet är om du haft en partner vid din sida. Du ska kunna klara av att leva i ditt hus också och banken är alltid försiktig då det gäller lån. Men; uppfyller du kraven så brukar det inte vara några problem.

Och: i många fall så kan du faktiskt leva och bo billigare – du slipper hyra exempelvis – om du bor i ett hus snarare än i en bostadsrätt. Får du ett okej av din bank – eller har tillräckligt med pengar sparade så kan ett husköp vara en väldigt bra affär.