Tips för dig som ska köpa hus

Så, du är redo att göra ditt livs affär och du och din familj funderar äntligen på att skaffa ert eget hem? Med detta menar vi hem som i hus och som i att bli självgående på ett helt annat sätt än vad fallet är i en hyres- eller bostadsrätt. Ni tar själva ansvar för energiförbrukning, ni ansvarar för drift och renoveringskostnader, ni har en tomt för barnen att leka på – och för er att sköta om – och ni har, framförallt, ett ställe att bli gamla i tillsammans. Underbart, inte sant?

Men,  ett husköp är ingen billig affär utan det handlar tvärtom om extremt mycket pengar – särskilt sett till de större städerna i Sverige: Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala – och det kräver viss research innan man skriver på kontraktet. Kort och gott; det hela handlar om den absolut största affären som sker i era liv och här vill ni inte – och har inte råd med att – misslyckas. Vi tänkte därför räkna upp några tips kring hr just er husaffär kan ske på etts å säkert sätt som möjligt. Både känslomässiga och praktiska sådana – enligt följande:

  • Lita på magkänslan: gå på visningar och se till att ni inte drabbas av en vanlig åkomma hos spekulanter: stress kring att inte hitta något hus. Kort och gott: förhasta er inte. Det kommer alltid hus och det kanske inte kommer ett som stämmer på varje punkt med era önskemål – men ni kan komma väldigt nära. Har ni hittat ett sådant? Sätt er ner och gör en lista över för- och nackdelar, diskutera noga igenom vilka fel (det finns alltid vissa frågetecken) som ni upplever och hur ni kan korrigera dessa. Känner din partner tvivel – försök inte pressa fram ett ja. Lyssna in och känn efter istället. Det frågetecken denne känner kan rädda er från en dålig affär.
  • Är huset värt pengarna? Först och främst så ska ni göra en noggrann kalkyl över vad ni har råd med. Ta hjälp av banken och se till att få ett lånelöfte så att ni vet hur högt ni ka gå i en eventuell budgivning. Räkna även med hur en framtida försäljning kan komma att se ut? Är området populärt, finns det attraktiva saker som planeras, är det nära till skolor, affärer och vatten? Även om ni inte planerar att sälja så kan det vara bra att se att värdet ökar och ha den tryggheten med er. Kolla även vad hus i samma område sålts för och försöka att se om kurvan går uppåt, nedåt eller ligger på samma nivå. Det går att kolla ganska långt tillbaka i tiden och få bredare bild.

Räkna även krasst på hur mycket huset i sig kommer att kosta. Hur ser energideklarationen ut, måste något renoveras – och till vilket pris? – och finns det något som ni kanske vill genomföra i framtiden (för att skapa ert drömhus). Gör en budget där ni även räknar in lagfarten, fastighetsavgiften och eventuell avgift för tomträttsavgäld och hur det ser ut med pantbrev. Sammanställ och räkna!

  • Buda försiktigt. Skulle det bli budgivning så sätt ett maxtak och håll er under det. Sticker priset iväg? Otur – men det var väl inte meningen att ni skulle flytta in. Låt inte känslorna ta överhand – det är svårt! – utan försök att hålla er kalla och inom er gräns.
  • Besiktiga alltid huset. Se till att huset håller den kvalitet ni förväntar er och säkerställ att det inte finns några synliga fel. Det kostar inte så mycket att anlita en besiktningsman – men det kan spara enorma pengar och extremt mycket lidande. Fukt- och vattenskador, mögel i källaren, problem med krypgrunden, läckande tak – du vet förmodligen inte hur sådant upptäcks och därför bör du alltid ta hjälp av ett proffs. Skulle ni drabbas av så kallade dolda fel – sådana som inte varit synliga för er besiktningsman – så finns det hjälp att få även där.

Köpa hus, en guide vid besiktningen

Överlag så anser vi att många köpare är lite för godtrogna då det kommer till en så stor affär som det ändå handlar om. Man ska veta att man alltid har undersökningsplikt och att denna sträcker sig betydligt längre än till att bläddra lite förstrött i objektsbeskrivningen. Du kan inte buda på ett hus, skriva under kontraktet, flytta in, upptäcka en massa fel och därefter försöka häva köpet i fråga. Åtminstone inte om det gäller fel som du som köpare förväntats ha upptäckt.

Vi har sagt det förut – men vi tar det igen: ta alltid hjälp av en besiktningsman eller någon annan person som har vana och erfarenhet av byggnationer. Dessa områden är viktiga att du säkerställer kvalitet vid:

  • Grunden
  • Taket
  • Våtutrymmen
  • Golv och väggar – en okulär kontroll

Vidare kan man även se över radonhalten – en snabbare variant av en radonmätning är möjligt - , asbest och hur elen är dragen. Detta får man dock ofta anlita speciella yrkesmän för och om man skulle upptäcka brister i sådant efter det att man flyttat in så kan det definitivt räknas som ett dolt fel; åtminstone gällande elektricitet.