Köpa hus – steg för steg till en bra affär

Hur går det till då man ska köpa ett hus? Finns det några särskilda förhållningsregler som man ska följa och finns det det några tips som man kan ge för en mer lyckad affär? För att förklara en lyckad husaffär så handlar det till syvende och sist att både köpare och säljare ska vara nöjda i slutändan och att man ska kunna skaka hand, skriva under kontraktet och – rent krasst – inte ha någonting med varandra att göra i framtiden.

Visst finns det några tips som man kan ge och vi tänkte här ge dessa steg för steg. Kort sagt; vi tar en husaffär – de viktigaste delarna – från start till mål och då ser det ut enligt följande:

Köpa hus – checklista att bocka av

Steg ett: gör klart med banken om ett lånelöfte.  Ha klart för dig innan hur mycket pengar du har att röra dig med med och håll dig inom detta tak. Börja inte buda med pengar som du inte har.

Steg två. Gå på visningar. Ja, det handlar om pluralis; ett husköp kommer att vara ditt livs största affär och en visning räcker inte. Vi förespråkar fler än två också; hör med mäklaren och säljaren om extravisningar av det hus du är intresserad av. Ta gärna med en kunnig yrkesman vid denna visning. Första visningen: den sker för att du ska kunna skaffa dig en bra bild. Andra visningen: den sker mer på djupet och där du kan se över vilken potential – vad är möjligt att göra, hur kan jag förändra och till vilket pris? Den tredje visningen: här är du kritisk och kollar på mer detaljnivå – tillsammans, som sagt, med en yrkesman – vad som är möjligt att genomföra. Låt snickaren (om du har med en sådan) göra en nykter analys över en trolig renoveringskostnad.

Steg tre: besiktningsman. Den här punkten kan naturligtvis kombineras med den ovanstående – men vi anser att den är så viktig att vi håller den separat. Någon gång innan du skriver på kontraktet så ska du låta en besikningsman gå igenom huset från topp till tå. Ta varningar från denne på allvar!

Steg fyra: vad kommer att kosta i övrigt: se över energideklarationen för huset i fråga, räkna på kostnaden för lagfarten (just nu ligger stämpelskatten på 1.5% av köpeskillingen), kolla fastighetsavgift, pantbrev, tomträttsavgäld och räkna – så gott det går – på framtida projekt. Går det att byta till exempelvis bergvärme? Kommer taket att behöva bytas? När byttes stammarna? Gör en budget; det tillkommer alltid kostnader vid ett husköp och se till att överraskningen blir så liten som möjligt.

Steg fem: lägg ett bud: Du kanske är ensam om att lägga ett bud eller också så kommer du – som vanligt är – att delta i en budgivning. Oavsett vilket: se till att vara tydlig med mäklaren om dina intentioner. Även om denne inte företräder dig (hen vill ju sälja till så högt pris som möjligt) så kommer en god relation med denne att vara dig till gagn. Säg att du förbereder ett bud om du gör så, säg att du inte är intresserad om du inte är det. Svårare än så är det inte. Och: ditt bud är inte bindande förrän du skrivit på kontraktet; det är viktigt att poängtera.

Steg sex: skriv kontrakt. Du och säljaren träffas på mäklarens kontor och det är här som affären ros i hamn. Ni kommer överens om tillträdesdatum, du betalar handpenningen – brukar vara 10% av köpeskillingen (gör klart med  din bank innan) - och du lägger till eventuella villkor i kontraktet. Dessa villkor kan röra bankens lånevillkor, de kan röra försäljningen av din egen bostad och det kan handla om vad som sker om besiktningen av huset kommer med några negativa överraskningar för dig. Det senare ska du fråga mäklaren om och be att få förklarat om en så kallad öppen klausul kring besiktning. Den finns där som en trygg länk mellan dig som köpare och säljaren. Köpebrevet undertecknas och eventuella pantbrev tas över av dig. Nycklarna överlämnas, ni skakar hand och du är således ägare till ett hus. Grattis!