Att köpa hus är förmodligen en härlig historia när man väl har hittat dörmhuset, där det mesta klaffar med det man vill med ett hus; läget är rätt, storleken och priset är de rätta. Vad mer kan man begära Än en miljonvinst på lotto? Att genomföra ett köp är ofta en något utdragen process. Först ska man inspektera huset, helts besiktiga det för att inte huset ska dölja några fel som man inte upptäcker med blotta ögat, eller på lukten, sedan få lån som täcker köpet, om man inte som sagt vunnit den där miljonvinsten på lotto eller fått ett bra arv som täcker mesta delen av köpet. Sedan är äntligen huset ert. Den som är trädgårdsintresserade, kanske ser fram emot lediga dagar ute i friska luften med blomplantering och långa varma dagar i trädgården.

Önskar ni en annan inredning?

Men hur är det med själva inredningen i huset? Är det som ni önskar det? Även om vissa hus är nyligen renoverade, kan man vilja förändra huset så att det verkligen känns som ens eget och att man har fått sätta sin egen prägel på det. Många köper hus med komplett nya vitvaror, för att slippa punga ut till nya kapitalstarka varor. Det är klokt. Det första man vill göra är inte att behöva köpa nytt sådant. Men färgen på vissa väggar? Och kaklet kök och badrum, är de i den stil som ni önskar?

Inte svårt att göra det på egen hand

Många kan renovera och göra om på egen hand. Har man haft hus tidigare, brukar man sätta sig in i hantverkets ädla konst, om man är någorlunda händig. Kanske inte så svårt om man bara är noggrann. Att måla är som sagt inte så svårt. Däremot, och det ska sägas att detta är viktigt, hur är det med underlaget som ska målas, eller tapetseras? Det är mycket svårare för att det ska bli ett bra resultat. Att rappa och slipa är inte så enkelt. De gäller att veta hur man ska göra. Främst är det tidsödande, om man inte är en van hantverkare. Och tid är pengar. Framför allt om man arbetar heltid. Fritiden ska egentligen vara en tid för återhämtning, om man har ett krävande arbete.

Man kan förenkla och anlita en målare

Så hur gör ni? Lägga ner tid på at göra grovjobbet på egen hand, eller förslagsvis anlita en duktig hantverkare som gör jobbet åt er? Med ROT-avdraget minskar man lätt kostnaderna för att låta någon annan lägga ner sin tid på det, få det snabbt och behändigt gjort och slippa leva i en röra av målarfärgsburkar, stegar, penslar, rapp och papp. Fortsätt läsa här om målerifirma i Stockholm.

19 Jan 2018