Att ge huset ett ordentligt lyft är bra på många olika sätt. Till exempel känns det betydligt skönare att komma hem till en bostad som ser trevlig ut, än till en som inte gör det. Dessutom kan det vara ett roligt projekt att göra tillsammans med någon man tycker om.

Vissa saker är dock svårare att göra själv och då kan det istället vara läge att anlita någon. Att hitta en firma som gör jobben brukar inte vara några problem, särskilt om du bor i landets större städer (Göteborg, Stockholm t.ex.). Hur som helst finns det många saker man kan göra för att huset ska se lite trevligare ut. Nedan följer tre exempel:

Sätt upp markiser (eller byt dem)

Det är svårt att tro att ett byte av markiser gör en stor skillnad innan man faktiskt ser det. Om markiserna har många år på nacken och ser ofräscha ut, kan ett byte göra att hela huset ser fräschare ut. En uppsättning av markiser, om man inte tidigare har några, gör en ännu större skillnad.

Hur väljer man då markiser? Givetvis är det upp till var och en, och där har alla olika tycke och smak. Generella tips är att tänka på färgen på huset och försöka matcha den. Vissa gillar dock markiser med en lite utstående färg, som en lite ”galen” detalj.

Slipa golvet

En golvslipning kan göra oerhört mycket för hur husets insida upplevs. Ett stort parkettgolv som inte har slipats på ett tag, får garanterat ett nytt liv efter en ny golvslipning. Förutom det rent estetiska, finns det än fler fördelar. En av dem är att det är betydligt skonsammare för plånboken. Kostnaden för att byta ett helt golv kan snabbt sticka iväg, medan kostnaden för en vanlig golvslipning ofta inte alls närmar sig de summorna. Det här kan göras själv med rätt utrustning. Annars finns det gott om firmor som utför golvslipning i Göteborg och andra större städer (Stockholm, Malmö osv).

Byt fönster

Ett fönsterbyte är något som livar upp ditt hus – både på insidan och på utsidan. Har du slitna karmar, sprickor i rutan och smuts runt husets fönster, kan ett fönsterbyte göra oerhört mycket för hur hemmet upplevs.

Hitta en firma som gör jobbet

Även om alla dessa saker är fullt möjliga att göra själv, kan det för de flesta vara värt pengarna att anlita hjälp. Ska du till exempel genomföra en golvslipning har du sannolikt inte utrustningen hemma. Då behöver den hyras, vilket kan kosta en del. Givetvis kostar det dock mer i tid – kostnaden för att anlita en firma som gör det överstiger det.

Enklast är det att hitta firmor i storstäderna (Stockholm och Göteborg, till exempel), men givetvis går det att hitta firmor som kan utföra jobbet– oavsett var du bor (nästan). Bor du dock i en större stad, Göteborg som exempel, har du fler aktörer att välja mellan. Befolkningen är större och bor tätare – och med det följer ett större utbud i städer som just Göteborg och Stockholm. 

3 Feb 2017