Olika typer av hus och fastigheter finns det gott om och lika många olika typer av markiser finns det också, nästan i alla fall. Läs vidare här nedan för lite inspiration inför ditt val.

Man kan säga att det finns fyra huvudkategorier med markistyper på marknaden idag. Men sanningen att säga är att det finns en mängd olika varianter och typer att välja bland. Inte bara när det kommer till färg och material utan även också till själva utformningen på markisen. Men de fyra typer av kategorier som finns är: fönstermarkiser, terrassmarkiser, korgmarkiser och vertikalmarkiser. Fönster kan se olika ut, en del är högre än andra och vissa kan se lite oregelbundna ut. Den vanliga typen som många ofta använder sig av är fönstermarkiser. Men om man har stora och lite oregelbundna fönster så kan en korgmarkis vara någonting för er istället på grund av att de täcker mer. Ofta kan man se sådana typer av markiser hänga utanför butiker eller kiosker, detta på grund av att de täcker väl men även för att butiken ska kunna ha sin reklam på markisen.

Fönstermarkis eller terassmarkis vid uteplatsen

Om man har planer på att bygga en öppen altan med bara trallgolv, så kan det vara skönt antingen med ett parasoll eller en markis att dra för när solen gassar på för fullt. En terrassmarkis är nog faktiskt att föredra när det gäller en altan eller uteplats, då dessa tenderar att vara ganska stora och därmed blir det för lite solskydd med bara en fönstermarkis. Men egentligen handlar nog valet om markis bara om eget tycke och smak. Vill man ha vanliga fönstermarkiser till sina fönster på huset eller är man sugen på att köra på korgmarkiser istället?

Färg och material på markis

De allra flesta markiser som tillverkas idag görs i slitstarkt och tåligt material som ska hålla över lång tid. Man vill inte behöva köpa nya markiser varje år och det ska det heller inte finnas någon anledning till. Färgsättning finns det mycket att välja på när det gäller markiser. Randiga eller enfärgade finns och det är bara ens egen smak som sätter gränserna. En markis behöver kunna stå emot vädrets makter såsom sol, vind och nederbörd i olika form. Men om man vet med sig att det kommer att regna kraftigt eller blåsa, då bör man fälla in sin markis innan man åker iväg eller under natten. Vi tipsar att läsa mer om markiser på denna hemsida: https://www.markiserupplandsväsby.se

27 Apr 2020