Sprängningar fascinerar de flesta. Och det finns tv-program som gjort saken till underhållning. Förhoppningsvis efter att ha utfört en ordentlig riskanalys.

Tänt var det här! Konsten att spränga är något som har fascinerat folk ända sen tekniken uppfanns. Det sprängs i samband med gruvbrytning, dragning av nya vägar, rivning av hus och mycket annat. Detta sker alltid under mycket kontrollerade former och efter noggrann riskanalys.

Sen kan det förstås sprängas i syfte att underhålla eller att ta reda på saker. Några som har dragit detta till sin spets är huvudpersonerna i tv-programmet Mythbusters. De spränger saker i nästan varenda avsnitt. Och det märks att de tycker att det är kul. Utropen och skratten ekar vid varje tillfälle.

Riskanalys vid sprängning – och disclaimer

Med tanke på att programmet produceras i USA och med vetskap om hur petiga de kan vara där när det gäller att utsätta människor för fara, så hoppas man att de gjort en ordentlig riskanalys vid sprängning innan de tänder på. Säkert har de så kallade “disclaimers” i sina avtal, som gör att produktionsbolaget inte kan stämmas för personskador.

Men det skulle onekligen inte vara så bra för produktionen om huvudkaraktärerna stryker med i samband med en inspelning. I det läget skulle programidén säkert inte kännas så lyckad, oavsett hur populär serien varit tidigare. Nåja, väldigt många avsnitt har spelats in och än har det inte inträffat några allvarliga incidenter i samband med sprängning. Inte som vi tittare känner till i alla fall.

4 Apr 2023