Står du inför en större renovering ebygge, totalentreprenadller ett byggprojekt? I sådana fall kan det vara läge att överväga alternativet att anlita en totalentreprenad. Du betalar då för en tjänst som ordnar det fortlöpande arbetet, koordinerar, gör inköp och dessutom fungerar som arbetsledare. Givetvis kostar det – men för den som inte har tid, eller av andra skäl vill inkludera sig så lite som möjligt i själva arbetet, kan det vara värt pengarna.

Ett bekvämt alternativt

För den som vill lägga ned några kronor på detta, är det ett bekvämt alternativ. Det innebär att du enbart skriver ett kontrakt – med en firma. Du behöver inte själv leta reda på elektriker, rörmokare, plattsättare och koordinera dem in i arbetet. Inte heller behöver du vara arbetsledare eller fixa med inköpen. Allt detta fixar totalentreprenaden.

Ofta brukar man tala om att kontraktet med en totalentreprenad kan se ut på två olika sätt. Ett av sätten är att ett avtal skrivs med en husfabrik som är ansvarig för konstruktion, ritningar, materialinköp och ansvarar för att arbetet blir slutfört.

Ett annat alternativ är att ett kontrakt tecknas med en byggmästare, som i sin tur köper in material från en husfabrikant. I sådana fall har byggherren, förmodligen du, ett ansvar för att regler och krav följs. Förglömmas bör inte att andra kostnader tillkommer förutom huset och konstruktionsarbeten. Till exempel kan fastighetsbildning, utsättning av hus på tomt, exploateringskostnader och pantbrev vara väsentliga utgifter att räkna med i budgeten. Förvisso kan en totalentreprenad i praktiken ta hand om detta, men då behöver du troligtvis avtala om detta.

Så hur hittar man en bra firma då? Det bästa är egentligen att göra som när du anlitar vilken firma som helst. Först och främst är det bra att höra sig för inom bekantskapskretsen. En vän du litar på är den bästa referensen som kan ges. De har rimligtvis inget intresse av att framställa en firma som bättre än den är.

Sök efter duktiga företagare

Känner du ingen som har anlitat en firma nyligen brukar det ofta bli bra att börja med några sökningar på nätet. Bor du till exempel i Uppsala kan du söka på ”totalentreprenad Uppsala”. Det ger dig flera relevanta träffar. Då Uppsala är en ganska stor stad, finns det relativt många aktörer att välja mellan. Ta inte bara första bästa, utan se till att du tittar igenom det utbud som finns. Be om referenser, titta på omdömen, kolla upp ekonomin och gör en bedömning av bemötandet.

Det finns såklart både för- och nackdelar med att anlita en totalentreprenad. Den uppenbara nackdelen är givetvis att det kostar pengar. Den stora fördelen är att du bara har kontakt med en motpart. Det sparar mycket tid och energi, och kräver minimal arbetsinsats från dig.

 

En risk just med det är dock att du är beroende av ett enda företag. Processen att hitta rätt firma är alltså inte något som bör förhastas. Se till att du hittar en som du känner förtroende för. Skulle entreprenören gå i konkurs kan det bli stora konsekvenser för dig – speciellt om du inte har rätt försäkringar. 

 

 

16 Feb 2019