En extra yta i form av en balkong är mycket skön att ha under sommaren. Men hur gör man för att kunna få nytta av sin balkong alla dagar på året? Vad behöver man veta innan man glasar in balkongen?

Även de minsta balkongerna höjer värdet på en bostad. Att ha sin egen yta utomhus är för många en lyx. Där kan man ta sitt morgonkaffe eller något gott med sin partner på helgerna och kvällarna. Man kanske odlar blommor under sommaren eller låter sina husdjur få lite luft. Och har man en större balkong så kan man till och med ha balkongen som en utökad boendeyta. Det går att ställa dit soffor, fåtöljer, matbord och allt vad man önskar. En del har till och med klätterväxter och träd på sina balkonger. Ytan blir precis vad man gör den till och vad den egna smaken vill se. Riktigt varma nätter kan det till och med vara skönt att ta med sig kudden och sova under stjärnorna.

Den korta sommaren

Med ett klimat där det är varmt få dagar på året kan användandet av balkongen bli sparsmakat. Men det finns en lösning som många använder sig av. Genom att göra en inglasning av balkongen kan man använda den under en betydligt längre säsong. Stöter man på sommardagar där det regnar eller blåser så är det inte heller något hinder om väggarna är av glas. Vill man ha en yta där man kan umgås hela året runt så går även det att lösa. Om man väljer en isolerande inglasning så är man en bit på väg. Finns det inga öppningar vid golv eller tak, eller om man täcker igen dem, så är lösningen redan gjord. Då blir balkongen ett extra rum som fungerar året runt.

Fast eller skjutbar

När man väljer att skaffa en inglasad balkong så kan man välja vilken typ av inglasning man vill ha. Förutom graden av isolering så kan man även välja hur mycket som det går att öppna upp. Vill man ha balkongen som ett rum så kan man välja vanliga fönster med gångjärn. Men det går även att använda sig av skjutbara fönster. På det sättet kan man öppna upp merparten av den inglasade ytan. Varma och sköna dagar ger det tillbaka känslan av utemiljö. Därför är det också lösningen som de flesta väljer. Det bästa av två världar, man är ute och inne samtidigt.

28 Aug 2020