Letar du efter drömtomten? Det finns fler asätt att gå tillväga för att hitta en tomt som passar ens ändamål perfekt. Lättare är det förstås om du vill bo lite mer ute på landet, där marken är billigare och där omgivningarna är mer natursköna. Letar du efter en sjötomt är det svårare att hitta det i till exempel Stockholm eller annat tätbefolkat område.

När man väl har hittat en drömtomt finns det flera saker som man behöver tänka på. Har du undersökt att marken inte är förorenad, och att en marksanering inte krävs? Kommer det gå att bygga när tomten är så pass brant på vissa ställen? Det, och fler frågor, vill vi svara på i den här texten.

Behövs marksanering?

Det finns exempel på när privatpersoner fått bygglov och börjat bygga, bara för att sedan, på ett eller annat sätt, upptäcka att marken är förorenad. Om det krävs marksanering kanske man tycker är något som borde framgå under visning av tomten, men tänk också på att din undersökningsplikt överlag är ganska långtgående. Således är det bra att fråga om markens skick och om det finns någon risk att marksanering kommer att behövas längre fram.

Hur passar tomten för det du vill bygga?

När du tittar på tomt är det bra att redan ha en klar bild över hur det tänkta huset ska se ut. Om du är väldigt bestämd med hur huset ska se ut och byggas, är det viktigt att tomten går ihop med den visionen. Hur är väderstrecken i förhållande till hur du vill att huset ska vara placerat? Vad ser man om man tittar ut från köket, badrum, vardagsrum och så vidare? Att ha en god plan för hur huset ska se ut är nödvändigt för att kunna matcha huset med tomten.

Något annat som givetvis bör kollas upp är hur stora byggnader som får föras upp. Är det ett tätbebott område kan du räkna med ett snävare regelverk. Prata med kommunen som tomten ligger i för att få rätt information.

Hur passar den din livssituation?

Att välja tomt och hus efter ens livssituation är bra. Samtidigt bör man planera för hur livet kan tänkas se ut om några år och om huset och tomten är anpassade efter det. Likaså är det bra att se till omgivningen. Kanske har du barn och prioriterar en tomt där en lekpark finns i närheten. Titta även noga på tomten och se hur utemöblerna kan tänkas stå. Något annat som är bra att fråga sig är hur möjligheterna att bygga ett garage till huset ser ut.

8 Aug 2017