Vi som lever i Sverige, lever i ett klimat som ska hålla mot kyla, stor nederbörd under höst- och vinterhalvåret i form av snö och regn. Det gör att våra hus bör ha håkllbara och fasta material när vi bygger hem och bostäder åt oss. På samma sätt har våra grannländer samma behov av hållbara och gedigna huskonstruktioner. Det har skapat behov både hos oss i Sverige och i våra grannländer att bygga för kalla klimat. Här har vi i de olika nordiska länderna kommit med lite olika uppfinningar, även om byggsättet är i stort det samma i alla nordiska länder.

I Sverige föredrar vi tegelpannor när det kommer till att bygga tak. Vi bygger gärna med takstolar, luftspalt och gedigna undertak, samt tak med hög vinkel, då vi oftast behöver tak som lutar så att både regn och snö faller av lätt. I Finland använder och man har använt sig av plåttak när man har byggt tak. Kanske finns det en marknad för det även i Sverige? Om man tycker att man behöver bygga tak med lågn hållbarhet men med låga kostnader så är plåttak ingen dum idé.

Fördelar med plåttak

Plåten är ett byggamaterial som håller mycket tätt, eftersom man numera kan klä in hela taket i plåten och inte längre behöver spika fast plåten. Förut när man spikade fast plåten gav man fukten och regnet möjligheten att ta sig in i materialet under taket. Numera lägger man falsar av plåt omlott och hakar fast dem i undertaket, vilket gör att taket håller tätt utan att man behöver spika fast taket. Du som villaägare kan alltså välja hur du vill ha ditt plåttak, antingen falsad och anpassad för din villa eller som formpressade plåttakpannor. Då är det inte pannor av plåt, utan plåtfalsar som har imiterat utseendet av pannor.

Det går även att armera plåten och blanda in stål i plåten för en längre hållbarhet. Du kan måttbeställa plåttaket. Plåten håller under minst 50 år, vilket är den garanti du får för ditt plåttak. Du kan måla om det hur många gånger som helst. Det håller tätt mot väder och vind.

Anlita ett takföretag i Norrköping

Om du bor i Norrköping kan du anlita ett företag för takläggningen. Du kan välja ett företag som inte bara säljer tak till dig, utan som kommer ut och lägger taket åt dig, om du vill. I Norrköping finns ett av Nordens största företag som har med takläggning att göra. Behöver du fler tjänster, såsoim renovering av fasaden, hägrännor och takrännor så hjälper de mer än gärna till med det. Du kan läsa mer här om dessa takläggare i Norrköping.

20 Nov 2018