Ska du köpa ny bostad och sälja din gamla? Finns det ett framgångsrecept? Leta fram någon att luta dig mot, någon som vet vad han gör. Någon som tar kontroll över affären. Och ge det sedan tid.

I stora kretsar har det blivit något av en folksport att titta på bostadsannonser och mer eller mindre lyckade exempel på styling och foton. Många har hög wow-faktor, andra är av frånstötande. Många vill påverka dig och ge råd. Det finns en hel värld av inspiration där ute för den som är intresserad. Gigantiska fastigheter hos kända mäklare på andra sidan Atlanten, tjusiga vyer från balkonger i soliga länder eller nybyggda kök att dregla över. Säsongens färger, årets tapeter och designmöbler. Kort sagt, pressen är enorm på den som ska sälja sin bostad. Men det finns hjälp att få.

Glada äldre par sitter vid bordet och pratar med en man

Någon att hålla i handen

Under några år nu har räntorna varit låga och bostäder en bristvara i de större städerna. Många räknar därför med att det alltid kommer att vara så. Att din bostadsrätt självklart går upp i värde. Att ditt hus kommer att få ett högre pris än det du köpte för. Visst kan man spekulera och gissa, men vi behöver alla någonstans att bo. Det är det som är viktigast. Skynda därför långsamt och diskutera saken med en bra mäklare. Hitta någon som kan din lokala marknad. Förutsättningarna förändras på olika sätt hela tiden. Är du intresserad av nyproduktion? Behöver du mer plats eller mindre? Hur är det med pendling och jobb? Vilka är skälen för förändringen? Börja i rätt ände.

Skräddarsydda förslag

Om du har möjlighet att skynda långsamt är det givetvis det bästa. Att i lugn och ro diskutera både sälj och köp och spela dina kort väl. Hör dig för bland kompisar och grannar men läs också på kring hur statistiken ser ut och ta kontakt med en fastighetsmäklare. Hur har marknaden förändrats sedan din senaste bostadsaffär? Alla vill väl sälja dyrt och köpa billigt? Ibland är det möjligt. Det kan vara en fördel att byta kommun eller ort, prisnivåerna varierar ofta. Ju mer flexibel du är desto större chans för en bra affär. Hur noga är det med bostadens skick och läge? Naturligtvis händer det att allt bara faller på plats och du fångar drömobjektet i farten. Men minst lika ofta kan en missad möjlighet leda fram till den optimala bostadslösningen. Snabba klipp är inte så vanliga som vi ibland tror.

20 Feb 2020