15 kvadratmeter. Att en så liten siffra har gjort så stor skillnad för många husägare. Vad menar vi här? Jo, 15 kvm är det mått som gäller för att göra en tillbyggnad till sitt befintliga hus och där man för att göra så inte behöver ansöka om ett bygglov. Detta fungerar alltså på samma sätt som det fristående Attefallshuset sett till den byråkratiska gången; men skillnaden dem emellan är att det senare får byggas i hela 25 kvm. Man ska dock veta att en tillbyggnad på femton kvadratmeter gör en stor skillnad och att man dessutom kan variera utförandet på detta. Många tänker direkt i tankarna att det hela ska handla om ett extra rum; exempelvis en inglasad altan där man kan sitta och äta under de lite större bjudningarna.

Vi menar att man kan tänka större än så – i synnerhet om man bor i Stockholm (där bostadspriserna är extremt höga) och kanske göra sin tillbyggnad i två våningar där den övre fungerar som ett sovloft. En perfekt lösning som dock kräver – liksom vid ett ett bygge av en inglasad altan för övrigt – att höjden på tillbyggnaden aldrig överskrider nocken på den befinltiga bostaden.

Hjälp ska vi tala om här och vi ska även titta lite närmare på hur du ska gå tillväga då du bestämmer dig för att göra en tillbyggnad till ditt hus i Stockholm. Det är nämligen inte bara att spotta i näven, gå ner i källaren och hämta verktygslådan. Nej, först och främst så måste du anmäla din tilltänkta tillbyggnad till byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett startbesked. Här kan du med fördel även se över exempelvis detaljplanen och vad som gäller i ditt område. Det kan finnas specifika krav i detaljplanen som exempelvis påverkar var din tillbyggnad får placeras samt hur stor den får vara. Kolla det innan du påbörjar både skiss och sedermera byggarbetet.

Gällande just denna skiss så skulle vi vilja uppmana dig till ett visst lugn. Det är lätt att skena iväg och vilja ha extra allt då man ska bygga ut. En tillbyggnad handlar dock inte om ett slags skrovmål som du beställer på ditt lokala gatukök i Stockholm – nej, här gäller det att primärt försöka få till en byggnation som inte syns, men som märks.

Viktigt att tänka på vid din tillbyggnad

Förstår ni skillnaden? Du ska definitivt ha nytta av din tillbyggnad – men den behöver inte sticka ut på något speciellt sätt. Här kan du med fördel ta hjälp av exempelvis en snickare som kan följa samma byggteknik och bygga i samma stil och material som ditt hus är byggt av. Det estetiska och utformningen på din tillbyggnad är viktig; men det finns även andra detaljer som spelar en stor roll. Några av dessa ser ut som följer:

  • Hur ser marken ut?
  • Går det några viktiga elkablar i närheten?
  • Finns det någon avlopps- eller vattenledning som du bör veta om?

Här krävs en undersökning innan; dessa faktorer kan nämligen sätta käppar i hjulen och påverka priset ganska rejält. I övrigt så kan det även vara bra att fundera lite på följande saker:

 

  • Hur blir insynen från grannarna?
  • Hur ligger solen och kan du placera din tillbyggnad för att maximera exempelvis kvälls- eller morgonsol?
  • Finns det någon utsikt som du vill komma åt?

Du kan naturligtvis sköta din tillbyggnad på egen hand. Har du vana av byggnationer, rätt verktyg och tillräckligt med tid så får du – tvivelsutan – vara den som håller i hammaren. Vi vill dock slå ett slag frö den professionella hjälpen samt även visa två yrkesgrupper som du verkligen bör – och gällande en: måste – kontakta. Nämligen dessa:

 

  • En takläggare. Taket är ofta den kritiska punkten och tillbyggnader av olika slag drabbas ofta av onödiga skador som en följd av ett undermåligt takarbete. Ta hjälp om du saknar vana.
  • En elektriker. Du får inte – under några som helst omständigheter – dra el på egen hand. Nej, där måste du anlita en behörig elektriker. Vi ska här även tillägga att en rörmokare kan vara bra att anlita om du tänkt dra in vatten eller avlopp.'

Dessa kan hjälpa dig med en tillbyggnad.

14 Jan 2017