Det finns en stor fara gällande bostadsmarknaden i Stockholm - att folk generellt sett är lite för blåögda och tror på allt säljare och mäklare påstår. Detta är lätt att förstå – det handlar om att folk rycks med i budgivningar, att pengar förlorar sitt reella värde och att affärerna går väldigt fort.

Skulle man här uppskatta så ligger en hyfsat attraktiv lägenhet i Stockholm ute till försäljning i ungefär en vecka innan den sålts och hamnat i andra händer. Rent konkret så innebär det att säljaren förmodligen har haft ett- eller två tillfällen – om en halvtimme – att titta på sin bostad. Och – vad tittar man på under dessa båda visningar? Jo, man tittar på planlösning, man tittar på vitvaror, man tittar på golv och annat.

Kort sagt: man flyttar in och i fantasin så ställer man ut sin soffa, sin säng och resten av sitt bohag i lägenheten man står för att börja buda på. Det finns ett passande uttryck för detta och det är att man blir fartblind och just det ordet är väldigt träffande då man väl har flyttat in i den bostaden – en bostad som man betalat flera miljoner kronor för.

För; det som brukar kunna visa sig är att exempelvis ett nyrenoverat badrum, en omgjord hall eller ett modernare kök kan innehålla stora brister och då det kommer till exempelvis dragen el så kan detta innebära ren och skär livsfara. Elektricitet ska alltid dras av en behörig elektriker i Stockholm och det är något som tyvärr inte alltid är fallet.

En elektriker är en billig försäkring

Det vill säga; en säljare genomför en enklare renovering – lägger in golvvärme, installerar spotlights i hallen – och man gör detta på egen hand och utan en elektriker. Problemet med detta är att det tar lång tid innan problem visar sig och att det kan vara svårt för en säljare att påvisa detta som ett dolt fel.

Vi har ett råd i detta och det är att nästan direkt efter att man genomfört en affär i Stockholm ser till att kontakta en behörig elektriker som ser över elen.

Det kostar inte så mycket pengar; en elektriker kan nästan per omgående se vilka eventuella brister som finns och det är också en väldigt god försäkring för att slippa en brand i framtiden. En brand orsakad av att den förre ägaren i Stockholm inte anlitade en elektriker.

14 Mar 2017