Uppdaterad: 13 januari 2021

Att ha en fiskbensparkett i hemmet ger din bostad ett vackert och ibland, lite exklusivt, intryck. Är det ett högt estetiskt värde man vill åt är en fiskbensparkett i de flesta fall ett mycket bra val. Eftersom det är just utseendet som är den största bidragande faktorn till att folk över huvud taget ens väljer att lägga en fiskbensparkett, är det särskilt viktigt att ta hand om det. Att ha en smutsig och repig fiskbensparkett är att gå miste om stor potential. För att säkerställa att parketten är fin och ren finns det vissa behöver du arbeta förebyggande och sköta om golvet på rätt sätt.  

En fin och ny fiskbensparkett

Undvik smuts utifrån

Slitage och smuts på fiskbensparketter orsakas i många fall av det som kommer utifrån. Således är det viktigt att tänka förebyggande för att undvika detta. Det mest effektiva är att lägga bra dörrmattor på båda sidor av entrén. Utanför bör det finnas en gummimatta, medan en mjukare och finare dörrmatta kan läggas på entréns insida.

Möbeltassar

Ett billigt och mycket effektivt sätt att undvika skador på din fiskbensparkett är att inhandla möbeltassar. De kostar inte mer än ett par tiotalskronor för ett paket (som innehåller flera stycken) och det tar knappast mycket tid eller energi att sätta fast dem där de ska vara.

Dock är det svårt att sätta möbeltassar på hjul. Har du en kontorsstol som brukar användas på fiskbensparketten bör hjulen helst vara gjorda av gummi. Om så inte är fallet är en underlagsmatta en billig och bra investering.

Tvätt

En fiskbensparkett kräver i regel mer underhåll än till exempel ett golv av plast. Att tvätta av det med jämna mellanrum – och vara försiktig när man gör det – är ett måste för att parketten ska se fräsch ut. Eftersom trä suger åt sig fukt bör du tänka på att använda så lite vatten som möjligt vid varje städning. Du bör även använda särskilt anpassade rengöringsmedel för oljade eller lackade golv.

Nästan ofrånkomligt kommer någon svår fläck någon gång att hamna någonstans på golvet. Vid sådana tillfällen är det bra att ha tipsen ovan i åtanke. Likväl är även fläckar något som kan arbetas förebyggande mot. Det viktigaste man kan göra är att inte vänta för länge, utan skynda sig med att torka upp vätska så fort den har spillts.

Om du får mindre repor

Om du har fått mindre repor i din fiskbensparkett finns en välanvänd och billigt metod för att göra dem mindre synliga. Behandla det skadade området med samma lack eller olja (eller åtminstone samma färg) som golvet levererades i. Torka därefter av området noggrant med en torr trasa som inte fäller. Det här gör som tidigare nämnt endast att skadorna syns mindre ­– inte att de tas bort helt.

Om du har fått väldigt många repor på olika delar av golvet, som dessutom är ganska stora, lär det här knepet inte räcka. I sådana lägen kan en golvslipning vara på sin plats. Att göra en golvslipning med jämna mellanrum (även om det inte behöver ske särskilt ofta) är en del i att ha en fiskbensparkett.

4 Aug 2017