Funderar du på att installera solceller i Dalarna? Du är långt ifrån ensam. Oavsett var i Sverige man vänder sig så är svaret ganska entydigt. Solceller är den investering som flest privatpersoner är intresserade av att ta. Man vill genom detta komma undan de höga priserna för el och dessutom på köpet bidra till en bättre värld. Frågan är om solceller i Dalarna verkligen ger valuta för pengarna och om det finns ett värde i att ta denna investering?

Vi går igenom några klargörande svar på de frågor som brukar vara vanliga i samband med att privatpersoner undersöker sina möjligheter för solceller.

Fråga: Kan solceller fungera i Dalarna?

Många tänker sig att solceller per automatik och som en följd av en mörk vinter fungerar dåligt i Sverige. Sant är att vintern ger en sämre produktion, men lika sant är att sommaren ger en maximal sådan. På det stora hela leder detta till att man kan få en bra effekt året om och att den svenska sommaren skapar ett överskott som sedan kan säljas vidare - och där man kan köpa el väldigt billigt då behovet finns under vintern. Vi har ungefär lika många soltimmar per år som Tyskland, men där är solceller en betydligt vanligare lösning.

Fråga: Vilka fördelar finns med solceller i Dalarna?

Solceller har två riktigt stora fördelar och dessa i form av att du kommer att spara pengar och samtidigt bidra till en bättre värld. Har vi lärt oss något från det senaste året så är det att Sverige inte är en skyddad verkstad eller en isolerad ö från övriga Europa. Tvärtom: den karga vintern och invasionen i Ukraina skapade så höga elpriser att regeringen tvingades ta fram stödpaket för att hjälpa villaägare. Detta är ohållbart och ett förslag är istället att uppmuntra en omställning till grön energi där exempelvis solceller kan skapa en självförsörjning. Du blir producent snarare än konsument.

Fråga: Varför ska jag överväga solceller i Dalarna?

Solceller är inte för alla. Först och främst så måste du undersöka dina möjligheter och förutsättningar. Målet är att det ska bli en lönsam, långsiktig investering. Står din villa i ett sämre läge så kan andra investeringar vara bättre - exempelvis bergvärme. Men, med rätt läge så är definitivt solceller något att överväga. Det är framtidens energi och den handlar om en framtid som redan är här. Vi går mot en tid då en omställning måste ske och där fossila bränslen måste fasas ut. Genom solceller och exempelvis elbil så bidrar du till en bättre värld, samtidigt som du sparar pengar.

19 May 2022