Att skaffa markiser till huset är något som många vill göra – om man inte redan har det förstås. Att låta markiser klä husets fönster eller terrass är både praktiskt och snyggt. En fördel med markiser är att de går att kombinera med många olika fasader och färger – och om man går till en välsorterad markisbutik bör man enkelt hitta det man behöver.

 När man ska skaffa markiser finns det en del beslut man ställs inför. Ska man handla hos ett större varuhus eller en mindre och mer välsorterad butik? Ska man sköta monteringen av markiserna själv, eller anlita en firma för att göra det? Om du går i tankarna om att skaffa markiser, kan den här texten hjälpa dig på vägen.

Göra det själv eller anlita en firma?

Ska man skaffa markiser till huset får man överväga om man ska göra det själv, eller om man ska låta en firma göra det. Givetvis finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Är man hyfsat händig och har tid att göra det själv är det kanske det bästa. Samtidigt beror det på vilken typ av fasad man har. Har man ett hus av lättbetong eller tegel är det svårare att sköta monteringen av markiserna själv, än om man har en vanlig fasad av trä.

Anlitar man en firma kan man dock passa på att använda sig av rot-avdraget, som innebär att en större del av arbetskostnaden subventioneras av staten. Det man bör känna till är dock att ROT inte alltid omfattar markering av markiser. Handlar det om en bostadsrätt till exempel ROT inte att tillämpa. Det som gäller är att huset måste vara äldre än 5 år, ifall avdraget ska täcka montering av markiser.

Handla hos en mindre eller större butik?

Att handla hos en mindre och mer välsorterad butik, kontra ett större varuhus med sämre utbud men med bättre priser (vilket ofta är fallet), är en avvägning som man inte sällan får göra när det kommer till sådana här saker.

En faktor som gör att många lockas till att handla hos de lite större varuhusen är tilläggstjänsterna. Om man till exempel både kan få hemkörning och hjälp med montering av markiserna kan det vara något som gör att man väljer just att handla hos ett av dessa stora varuhus. Faktorer som istället talar för de mindre och mer nischade butikernas fördel är ett större utbud, personal som ofta är mer kunnig om produkterna, och att man som kund kan få en högre grad av personlig service. Samtidigt kan just den extra servicen, i form av montering av markiserna till exempel, göra att de större varuhusen känns som en smidigare lösning. Givetvis beror det på ens personliga behov och situation.

25 Mar 2017