Det är fler som kan bli fastighetsägare än vad man kan tro. Hur går det till och vilka fastigheter kan man bli ägare till? Hur får man utdelning på sina pengar och när bör man sälja fastigheten?

Om målet är att bli fastighetsägare så kan man bli det med relativt liten investering. Antingen kan man gå ihop i och köpa en fastighet eller så kan man investera i en fastighet i ett område som ger bra utdelning men där priserna i inköp inte är så dyra. Det finns ett tredje alternativ och det är att köpa en fastighet och bo i en del och hyra ut resten. På det viset kan man bo gratis och få en god inkomst från hyran av de andra bostäderna. Det upplägget fungerar såväl på ett flerbostadshus som på större villor eller hus med tillhörande längor. Börja med att se över områden på flera ställen i landet där det går att jämföra bostäders priser med hur mycket hyrorna går på per kvadratmeter. På så vis kan man lätt räkna ut vad ett inköp kostar och hur snabbt inköpskostnaden är sänkt eller till och med betald. Glöm dock aldrig vid fastighetsköp att det finns driftskostnader samt löpande reparationer och renoveringsbehov efter slitage och ålder som kommer att behövas tas om hand.

Utdelning av investering

Vid en investering i fastigheter bör man tänka igenom i förväg om man vill ha en löpande utdelning, som kommer från hyror, eller om man vill sälja fastigheten med förtjänst och i så fall efter hur lång tid man vill det ska ske. Den löpande utdelningen kommer genom hyror, ökat värde på fastigheten som går att ta ut, eller genom att man tar in fler investerare i projektet. Utdelning vid försäljning är som det låter, en vinst som görs från investerat belopp till den summan som fastigheten går för. Det finns även ett mellanting som är att göra om fastigheten till bostadsrätter, där man dels får en försäljningssumma och dels får in hyror samtidigt.

Tid att sälja

Valet av tid för försäljning av sin investering kan bero på många olika saker. Man kanske behöver få loss pengarna för att de behövs på annat håll. Det kan börja bli dags för större renoveringar och man vill släppa objektet innan det sker. Fastigheten kanske är värd så pass mycket att man är nöjd med den utdelningen som en försäljning skulle ge. Eller så vill man flytta sin verksamhet till annan ort. Vi tipsar att läsa mer på denna hemsida: https://www.pythagoras.se/

13 Apr 2020