Har du sett programmet ”Det sitter i väggarna”? Där tar sig historikern Christopher O’Regan an gamla hus. Han besöker dem som har flyttat in i det gamla hus och berättar historien som oftast är okänd, om de som en gång kanske byggde huset, eller om dem som tidigare har bott i det. Samtidigt tittar de på de gamla renoveringarna som har gjorts i huset. Det är oerhört intressant för den som är intresserad av byggnadsvård. Att riva i ett gammalt hus kan vittna om den stil de hade, som en gång bodde där. Man kan riva golv och upptäcka gamla plankor som de ursprungliga ägarna lade. Man kan se hur de som bodde där efteråt kanske försökte få det gamla trägolvet att likna linoleummattor, som blev väldigt populära under 1930-talet. Man kan se väggar med tapeter som kom och gick under åren lopp.

Gamla hus bär på mycket historia

Har du nyss köpt ett nytt hus? Kanske det byggdes för många år sedan? Har du rivit i det ännu? Många som flyttar in i gamla hus, ser oändligt med renoveringsmöjligheter. Man kan utnyttja till exempel vinden, som då huset byggdes, sällan användes till annat än att förvara gamla saker där. Att inreda en gammal vind kräver sin arkitekt för att utbyggnaden ska bli bra, utan att man förstör husets ursprungliga stil. Den som är intresserad av byggnadsvård kanske vill renovera det i gammal stil men med moderna metoder och material. Det räcker att gå tillbaka 60 år tillbaka, så kan man upptäcka gedigna material och metoder för bygget av huset. Det är något som många moderna husbyggare borde anamma då man ”förr i världen” byggde med tålamod och kärlek till materialet och huset.

Små badrum i gamla hus

Något som inte var så charmigt i de gamla husen var badrummen. Dem byggde man ofta väldigt små. Man lade inte utrymme på något som man inte tyckte var så viktigt. Ska man då bygga ett större badrum innebär det ofta att man behöver ta utrymme från annan yta i huset för att få plats för det man vill ha i sitt badrum. Kommer man in i ett gammalt sekelskifteshus vill man ogärna se ett modernt badrum i modern, avskalad stil. Det blir ett för stort stilbrott. Då gäller det att kunna tänka sig ett badrum med alla moderna finesser men i en stil som passar in i det gamla huset. Det samma gäller kök som renoveras utan känsla eller respekt för dåtidens stil. Att installera en gammal vedeldad spis, tillsammans med elektriska spisar är en bra idé. Det finns tillverkare som gör spisar och köksinredning i gammal stil men med nutidens bekvämligheter.

Behov av att bygga ut huset?

Många av de gamla husen byggdes som väldigt små. Många vill gärna bygga ut sitt gamla hus. Då är det bäst att anlita en arkitekt som kan med stor hänsyn till husets ursprungliga stil rita en utbyggnad som mycket väl passar in både för huset, men också för tomten där huset står. Det finns många arkitektbyråer att välja mellan. Bor du i en stor stad som Stockholm, har du många att välja mellan. För att läsa mer om arkitekter i Stockholm, klicka på denna länk: arkitektstockholm.biz.

16 Jan 2018