Ett fritidshus är mångas dröm. Kanske ligger det i en del av Sverige, eller världen, man tycker särskilt mycket om. Eller så ligger det inte alldeles för långt bort från hemmet, men blir till en utmärkt plats att åka och slappna av på.

Fördelarna med att ha ett fritidshus är många. Dock krävs det också att man tänker på de mer praktiska aspekterna och inser att det ofta finns en del jobb som behöver göras. Man behöver till exempel tänka på uppvärmning, varmvattenberedare och att tomten behöver skötas om.

Hur ska huset värmas upp?

Det finns flera typer av uppvärmningssystem som kan fungera till ett fritidshus. Vissa menar att direktverkande el är ett bra sätt att värma upp ett mindre fritidshus på. Dock bör man tänka på att elvärme snabbt blir ganska dyrt. Har man ett litet hus och inte är där särskilt ofta, kan kanske elvärme vara ett bra alternativ. En fördel med det är att det inte finns några större installationskostnader. Ska man vara där någorlunda mycket kommer dock värmekostnaderna att stiga snabbt, och så småningom gå över installationskostnaderna för ett billigare alternativ i längden, till exempel en värmepump.

Just värmepump blir allt mer populärt runt om i landet. Det är billigt i drift, inte alltför svårt att reparera driftstörningar samt att det är vänligt mot miljön. Till skillnad från att använda sig av elvärme finns dock en viss installationskostnad. Om du använder huset mycket kommer du dock att spara in på installationskostnaderna tack vare den billiga driften.

Varmvattenberedare

Vanligast bland svenska fritidshus är att man har separata uppvärmningssystem – ett för att få varmvatten och ett för att värma upp huset. Det är just på grund av att det vanligaste idag fortfarande är att ha direktverkande el som värmer upp inomhusluften.

För att få varmvatten är ett bra alternativ att inhandla en varmvattenberedare. Beroende på hur många man är i hushållet (och hur långa duschar man vill kunna ta), finns det olika stora varmvattenberedare man kan välja mellan. En vanlig volym som varmvattenberedare ligger på är 50 liter, vilket brukar räcka utmärkt för ett mindre hushåll. Dock beror det också på om man har disk- och/eller tvättmaskin vilka behöver en del varmvatten för att fungera.

Även varmvattenberedare kan drivas på olika sätt. Vissa finns som går på el, medan andra behöver gasol för att fungera. Oavsett vilken typ av varmvattenberedare man har bör man dock alltid komma ihåg att hetta upp vattnet ordentligt efter att det varit kallt en längre period. Tar man en dusch direkt i ljummet vatten, efter att varmvattenberedaren varit avstängd under lång tid, finns risk för legionella.

7 Jun 2017