Ett parkettgolv ger stil åt en bostad, och finns i de flesta lägenheter och hud i Stockholm. Ett rum med ett vackert parkettgolv är ett rum man vill vara i, och därför kan ett välskött gammalt parkettgolv vara det som avgör och får upp priset vid en bostadsförsäljning. Det krävs dock att man vet vad för sorts typ av parkettgolv man har för att kunna sköta om det på rätt sätt, vad gäller till exempel rengöring och golvslipning.

Ett parkettgolv är alltid uppbyggt av korta trästavar lägda i olika typer av mönster. Mönstren kan vara komplicerade eller väldigt enkla. Den gamla typen av parkett, så kallade klassiska parkettgolv, är fortfarande vanliga i Stockholms hem, mycket beroende på att de är av så god kvalitet. Idag är den vanligaste typen av parkettgolv så kallad lamellparkett. I en lamellparkett är stavarna tunna och lagda i flera lager med ett ytskikt högst upp som tål att slipas någon eller ett par gånger, medan ett gammalt massivt parkettgolv kan slipas i princip hur många gånger som helst.

Lamellparkett

Underst består en lamellparkett oftast av furu eller gran, starka träslag som passar bra för golv. På underskiktet ligger sedan tvärgående lameller i plywood eller spånskiva och överst ett ytskikt som ska vara minst 25 mm tjockt, vilket räcker för ett par slipningar. Vilket träslag man väljer här är det som ger golvet dess utseende, de vanligaste är ek, bok och ask, men även mer exotiska träslag som körsbär och eukalyptus förekommer. Ju hårdare träslag man väljer som ytskikt, desto mer sällan behöver golvet slipas. Vilken ytbehandling man väljer spelar förstås också in.

Klickgolv

Klickgolv är den vanligaste typen av parkettgolv idag, och något som många väljer att lägga själv. Klickgolv består av färdiga plankor bestående av så kallad en- två- eller trestav, där stavarna limmats ihop i bredd. Längs sidorna har plankorna spår som gör att de lätt kan klickas i varandra och hålla ihop. Golvet kan läggas direkt på betong med bara golvpapp under, eller på en nålfilt för att få ett lite tystare golv. Lamellerna i ett klickgolv kan även de vanligen slipas en eller ett par gånger.

Äkta parkett

Ett äkta parkettgolv i ett vackert mönster är ett golv för framtiden. Det är betydligt dyrare men kommer å andra sidan hålla väldigt, väldigt länge. Här spikas eller limmas massiva lameller fast. Lamellerna är massiva och ek är det vanligaste materialet. Ett massivt, äkta parkettgolv kräver att du anlitar en professionell golvläggare som erbjuder läggning av parkettgolv, det är ett svårt och precisionskrävande hantverk som kräver kunskap och erfarenhet.

Att slipa ett parkettgolv

Har du ett golv där ytskiktet slipats ner och som börjar se väderbitet ut, bör det ges en slipning. Beroende på om stavarna är lameller eller massiva  tål ett golv olika många slipningar, men principen är densamma, att slipa bort resterna av ytskiktet och få ram en ren och jämn träyta som sedan kan få en ny ytbehandling. För en golvslipning är det alltid bäst att anlita en professionell golvslipare i Stockholm, att slipa golv själv med maskin är krångligt och fordrar att man vet precis vad man gör, annars kan man orsaka skador på golvet. I Stockholm finns många bra golvslipare som har vana att ta hand om våra gamla vackra trägolv.

7 Mar 2018