Går du i hustankar? Tanken att lämna lägenheten och komma ner på backen med en fin trädgård lockar många. Att kunna sitta på altanen och få frisk luft när man vill och inte känna sig instängd. Många saknar också att bo ett trevlig villakvarter där man har kontakt med grannar och att barnen kan gå över till grannbarnen och leka. I lägenhet blir det mer anonymt och vissa grannar har man aldrig sett och än mindre pratat med. Med det är också förenat med en del kostnader att bo i ett hus. Det är mycket som kan gå sönder och högre boendekostnader än en lägenhet.

Hur förbereder jag mig för ett husköp?

Det finns en del man måste kolla upp när man går i hustankar. Innan man börjar buda på ett objekt måste man kontakta sin bank och få ett lånelöfte, vilket innebär att man får ett intyg på hur mycket man får låna till köpet av sin bank. Utan detta kan det bli problem vid en eventuell budgivning. 

Hur hittar man sitt drömhus?

På internet kan man söka bland lediga objekt på många sajter. Det är mycket roligt att surfa runt och leta inspiration och undersöka prisläget. Men när man har bestämt sig för att leta ordentligt efter ett hus bör man träffa en bostadsmäklare och rådfråga. Det är nämligen mycket man behöver veta och ordna innan man blir husägare. En lokal mäklare har stor kännedom och kunskap av hela processen man måste gå igenom innan man köper sitt hus.

Hur arbetar en mäklare?

Oavsett man ska sälja eller köpa bostad kan man kontakta en mäklare. Som köpare få man all den information man behöver både innan, under och efter köpet. Mäklare har såklart ett antal bostadsobjekt som man arbetar med, men man kan också registrera sig som spekulant. Då specificeras dina krav och önskemål noga och du blir kontaktad när det kommer in passande objekt.

Man får tillgång till mäklarens alla objekt och kan få information om dessa. När man hittat något passande bokar man in sig på en husvisning. Där finns mälaren med och finns tillgänglig för frågor. Man får också ett prospekt på huset där all information finns, bland annat utgångspriset.

När det finns många som är intresserade blir det en budgivning. Det är mycket spännande men ibland höjs priset väsentligt så det viktigt att man har satt upp ett pristak innan så man inte går över sin budget.

22 Aug 2019