Har det hänt någon gång att du har önskat dig en gäststuga på tomten? Har man vuxna barn med egna barn kan man vilja kunna hysa in dem så att de kan stanna längre hemma hos en, kanske i flera månader? Eller så kanske man har stora ungdomar som fortfarande bor hemma, men som vill ha ett ganska självständigt boende? Då är det väldigt bra att ha en gäststuga på tomten. Om du redan har en villa, eller ett parhus, har du alla möjlgheter att bygga ett Attefallshus, som fungera som en självständigt bostad. Bara du håller dig till reglerna som gäller för bygget av ettt Attefallshus. Här kommer regelerna.

Minst 4, 5 meter till grannens tomt

Ett Attefallshus får du bygga utan bygglov om du bygger det minst 4,5 meter från grannens tomt om det inte är så att du och grannen har kommit överens om något annat. Bygger du 4, 5 meter från grannens tomt behöver du inte fråga om lov att bygga det. Du är fri att bygga var som helst på tomten, bara det att du har en villa eller bor i ett parhus, så får du bygga ditt Attefallshus var som helst.

En stuga på 25 kvadratmeter 

Det hus som du får bygga får inte vara större (men naturligt vis mindre) än 25 kvadratmeter stort. Det är en rejäl förändring från reglerna som gäller för Friggeboden som endast får vara som störst 15 kvadratmeter. Med 25 kvadratmeter kan du alltså bygga huset som en etta med ett sovloft, och ett rejält kök. Det blir på ett helt annat sätt en självständig byggnad, jämfört med en Friggebod, som man inte fick dra avfalls- eller vattenrör till. Det får du till ett Attefalsshus. Därmed kan du både ha kök, toalett och badrum där.

Hela 4 meter i nockhöjd

Ett sovloft på ett Attefallshus är möjligt att bygga då det får ha så mycket som 4 meter i nockhöjd (den högsta punkten på huset). Även här är det en stor skillnad på Friggeboden och Attefallshuset. På Friggeboden fick man inte bygga högre än 3 meter i nockhöjd. En meter kanske låter lite, men på ett hus innebär det en ganska stor skillnad. Med ett sovloft får du så många flera alternativ. Då kan ett par bo i Attefallshuset, om de så vill.

Bygga Attefallshuset i Stockholm?

Bor du i Stockholm är det en bra idé att bygga ett Attefallshus och sedan hyra ut det. Då används det precis som politikerna tänkte sig själva idén med Attefallshuset – för att motverka bsotadsbristen. Här kan du läsa mer.

14 Jan 2019