Att serva bilen är ingenting man gör själv, även om man är van att kolla olja och filter. En riktig bilservice kontrollerar flera olika punkter, och det finns flera bytesintervaller man behöver känna till i en bil. Hur länge står sig bromsvätskan? Ska man byta vattenfiltret? osv. Men hur ofta ska man då serva bilen, och hur vet man när det är dags att lämna in bilen på bilservice? Nedan diskuteras några vanliga tankegångar.

Många reagerar när lampan lyser

För många är det när lampan början lysa, som man lämnar in bilen. Med ”lampan” menas då någon lampa på bilens kontrollpanel, som i regel inte brukar lysa, men som nu plötsligt gör det. Det kan hända att denna utgångspunkt stämmer bra, för många bilar är utrustade med en servicelampa som indikerar när körsträckan blivit så lång att det traditionellt sätt är dags för en årlig service.

Även du som sällan kör måste lämna bilen på service

Olika människor kör givetvis olika mycket per år, och det spelar också en roll för hur ofta och när det är dags att lämna in bilen på bilservice. Även den som kör mycket litet behöver lämna in bilen, för årliga kontroller - oavsett körsträcka.

Punkter som hjälper dig veta när det är dags för service

Olika bilmärken har olika utrustning i form av storlek på filter osv, därför finns det inga bra generella regler som funkar för alla bilar. Man bör som bilägare själv ta reda på vilket service-intervall som rekommenderas för den egna bilen, exempelvis när det gäller intervall för kontroll av bromsar, byte av tändstift osv.

För att underlätta för de egna tankegångarna kan man därför ha koll på följande punkter.

  • Vilken årlig service behövs för bilen?
  • Vilken service är baserad på körsträcka?
  • Funkar bilen som den ska? - Dvs inget märkbart fel på bilen, inga konstiga ljud eller känningar av problem. Inga varnande lampor som lyser? osv.

Har man dessa punkter i åtanke är man på god väg att själv ha full koll på när det är dags att serva bilen nästa gång.

Ett konkret exempel från Ford

Ett exempel på hur en servicerekommendation kan se ut från ett bilmärke är Ford, som traditionellt säger att bilen körs på etanol ska filter och olja bytas antingen efter tolv månader eller efter 1000 mil. Som bilägare till en sådan bil för man alltså ta bilen till bilservice så snart någon av de kriterierna blivit uppfyllda, eller är på god väg att bli det.

17 May 2017