När man köper ett hus, är det oftast den största affär man brukar göra som privatperson. Inga kostar boendet så pass mycket att det är rena rama miljonköpen, oavsett var i landet man bor, på de flesta ställen, även på små orter. Därför gäller det att tänk på många saker när det kommer till att köpa hus. Här hjälper vi dig att tänka på några av det viktigaste.

1. Lånelöfte

Har du fått något lånelöfte från någon bank? Här kan det verkligen löna sig för dig att inte vara din gamla bank trogen. De tjänar på att vi inte bryr oss om vilken bank man anlitar, utan av tradition och vana trogen vänder sig till den bank som man kanske har haft i flera årtionden. Men vi rekommenderar verkligen att våga tänka i vidare cirklar när det kommer till ett lånelöfte. Det finns många bra banker som har specialiserat sig på boenden och som har helt andra villkor än de traditionella storbankerna som Handelsbanken, Swedbank, Nordea eller SE-Banken. Tänk nytt och kolla upp andra banker. Det kommer att löna sig.

2. Budgivningen

Här är det viktigt att inte låta sig drivas av känslor. Även om man har förälskat sig i ett hus, och mycket gärna vill ha det, visa det inte för mäklaren. Ha is i magen och ge ett bud i sista stund. Genom att låta dem svettas lite gör det att de befinner sig på osäker mark, vilket är bra för dina möjligheter att få det hus du vill ha. Här finns det några olika knep som man kan använda sig av.

Överraskningsmomentet

Antingen kan man chocka de andra budgivarna genom att buda med ett ordentligt pris över det satta utgångspriset. Man kan skrämma iväg de andra budgivarna genom att komma med ett bud som vida överstiger det de har tänkt ge. Det viktiga är förstås att du sedan ger det pris som du kan tänka dig ge för huset.

Hela tiden buda över

Man kan trötta ut de andra budgivarna genom att hela tiden bjuda över med en summa, på säg 5.000, eller 10.000 kronor. Budar de med 1.5 miljoner, kan man alltid buda över med 1 550 000 kronor, eller 1 560 000 kronor. Genom att hela tiden lägga sig lite grann över kan man trötta ut dem. Man kan till och med buda med ännu mindre bara för att trötta ut dem.

Buda i sista stund

Man kan även chocka de andra budgivarna och ta kontakt med mäklaren när budgivningen pågår och fråga om det senaste budet och sedan buda över det när de andra budgivarna tror att de har kammat hem huset. På det sättet kan man spräcka det sista givna budet och få dem att ge upp.

3. Besiktning

Säg att du har vunnit budgivningen, då är nästa steg att kontrollera huset ordentligt. Köpet är inte i hamn förrän du har skrivit på. Håll mäklaren på sträckbänken och säg att du vill ha huset för det senast givna budet men att du vill bara kontrollera en liten sak, och det är att anlita en besiktningsman som kontrollerar hela huset innan avtalet skrivs på. Du vill ju inte köpa grisen i säcken.

4. Flytten

Till sist är det flytten som ska klaras av, och det är ingen liten grej. Tycker du att du är helt slutkörd efter budgivningen kan det vara läge att anlita en flyttfirma som tar hand om den sista biten innan du kan pusta ut. 

Äger flytten rum i Stockholm, och några av storstadens förorter, som till exempel i Sollentuna, med stora villaområden kan det vara bäst att hitta flyttfirma genom att googla till exempel flyttfirma Sollentuna för att få fram några flyttfirmor nära området du ska flytta till, annars skriver du bara din egen ort i sökfältet på Googles sökmotor.

10 May 2018