Passivhus i lättbetong har blivit populära. Inte speciellt konstigt i dessa tider med tanke på hur energieffektivt ett passivhus med dess täta ytskikt är.

Ett första passivhus uppfördes i Sverige för lite drygt tjugo år sedan. Sedan dess har passivhus i lättbetong blivit ett populärt inslag i den svenska stadsbilden. Anledningarna till detta är många. Den kanske främsta är passivhusens otroligt förmåga till energieffektivitet. Denna egenskap är populär i ett samhälle där kostnaden för uppvärmning av hemmet äter stora delar av familjers budget.

Arkitektoniskt uppfyller passivhus många människors önskemål. Deras utseende kan nämligen varieras i det oändliga. Vad som gör ett passivhus till ett passivhus är nämligen inte dess visuella egenskaper utan att huset är ritat så att alla möjligheter till förlorad energi minimeras. Huset får ett solitt skal och därmed ett pansar utan skarvar som står emot exempelvis drag.

Så kan ett passivhus i lättbetong se ut

Ett passivhus i lättbetong kan få utseendet av en ultramodern byggnad. Detta yttre tilltalar många. Lättbetongen bidrar med ett tjockt skal som försluter huset och gör det beständigt. Formen blir tydlig, avskalad och aningen industriell. Det är något som matchar många skandinavers minimalistiska och avskalade inredningsstil.

Raka linjer och betong har länge tilltalat den nordiska publiken. I motsats till mer traditionella trähus med gott om snickarglädje ger dessa betonghus en väldigt ren känsla. Fasaden blir enkel och ytterst lättskött. Kombinerat med stora, men självklart ytterst energioptimerade, fönsterpartier blir husen dessutom ljusa och luftiga invändigt året om.

5 Apr 2023