När det gäller att ta fram lekplatsutrustning får man allt tänka till mer än en gång. Den ska vara inbjudande till lek och ändå säker och trygg för att leka på.

Leken är till för att barn ska kunna utveckla sin kreativitet. Något som är en inneboende förmåga hos mer eller mindre alla som föds. Hur skulle vi annars klara av livet om vi inte hade den kreativa förmågan spirande inom oss. Men det måste ges tillfälle att utveckla det som finns inom barnen.

En bra och genomtänkt lekplatsutrustning är något som kan ge barn tillfälle att leka på ett sätt de inte gör hemma eller inomhus. På en lekplats lär de sig dessutom det sociala spelet i att umgås, och utvecklar de första stegen att ta kontakt med varandra på ett naturligt sätt.

Lekplatsutrustning förändras genom tiden

Barn är så olika. En del behöver stadiga gungor för att inte trilla ut. Andra står och slänger omkring hur lätt som helst om det så bara är en liten bräda fastknuten i rep. Men att ha en säker utrustning på en offentlig lekplats som passar mer eller mindre alla barn är alltid viktigt.

Tiderna förändras och med dem även sådana saker som hur man utformar lekplatsutrustning som är rolig, inbjuder till lek och är funktionell. Det kommer fler och fler idéer från duktiga innovatörer som gör att det blir roligare och mer lustfyllt för barnen att leka på en lekplats. Balans tränas och koordination utvecklas tillsammans med kognitiva förmågor.

13 Feb 2023