Moderna hus med stora glaspartier är eleganta och ger ett härligt ljusinsläpp. Det gäller dock att lägga glaspartierna i rätt riktning för att det ska bli bra.

Visst är det härligt med hus som har stora ljusinsläpp. I vårt nordiska klimat behöver vi allt ljus som vi kan få, för att vi ska må bra. Då är det ju fantastiskt att man nuförtiden kan bygga hus med riktigt stora glaspartier, som ändå är energisnåla. Glöm gamla tiders mörka och instängda hus. Visst har äldre hus sin charm, men de kan inte mäta sig med ett luftigt och ljust nybyggt hus.

Med ett stort glasparti, eller kanske en hel fasad av glas, så suddar man ut gränserna mellan ute och inne. Då behöver man inget uterum, som ändå inte kan utnyttjas året runt. Allra helst vill man förstås ha en riktigt fin utsikt därtill. Så ska man bygga nytt hus så gäller det att välja ett bra läge för det.

Glaspartier är inte så svåra att putsa

Kanske tänker du nu på nackdelarna med att ha stora glaspartier i huset. Det kan bli varmt när solen står på, det är väldigt exponerat för insyn och det blir stora ytor att putsa. Vad gäller de två första problemen så bör man nog undvika att ha glaspartier mot söder eller mot bil- och gångstråk utanför huset.

Vad gäller fönsterputsning så är det faktiskt mycket enklare att putsa en stor glasyta jämfört med gamla spröjsade fönster som dessutom är delbara.

9 Jan 2023