Är du miljömedveten? Har du ett miljötänk i din vardag? Kanske funderar du ofta över vad just du skulle kunna göra, för att minska trycket på vår miljö och leva mer energisnålt, till exempel. 

Det är mycket pengar vi lägger varje år på elen och den energiförbrukning vi har. Det kostar att värma upp ett hus och likaså om man vill kyla ned huset, vilket många idag väljer att göra till exempel under sommarmånaderna. Det är både kostsamt och energikrävande, och många som idag värnar om miljön letar efter andra alternativ för uppvärmningen av huset. Det allra bästa som finns för just din plånbok och miljön just nu är bergvärme. De flesta fastighetsägare och liknande vill idag försöka gå över mer och mer till bergvärme, just på grund av miljön och alla pengarna som man sparar.

Varför ska du välja bergvärme?

Ja, varför ska man egentligen välja bergvärme, förutom det som berättats om ovan? För det första, om man inte redan från början har bergvärme i sitt hus så bör man veta om att en installation av bergvärme kommer att höja värdet på bostaden, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrättsförening. Det är ekonomiskt fördelaktigt att välja bergvärme till sin fastighet, eftersom det ökar intresset på byggnaden också. Flest hus blir sålda ifall det finns bergvärme i jämfört med om huset drivs på direktverkande el eller oljeeldning.

Det kommer att betala sig

Det kommer verkligen att löna sig om man väljer att installera bergvärme i huset. Dels den aspekten att folk hellre köper ett hus som drivs med bergvärme, men även att det ger minst påverkan för miljö och plånbok. Om man väljer att installera värme i huset från berggrunden så kommer det att betala tillbaka genom insparade elkostnader inom fem till tio år, bara det säger ju en hel del, inte sant? Hur fungerar det då när man ska installera bergvärmen? Man borrar helt enkelt hål ner i marken. Det ska ned djupt, så ungefär två- till trehundra meter får man borra för att komma ända ned. Det görs för att man ska kunna lyfta upp värmen från berget in till fastigheten, och de två hål som borras bör ligga med ett mellanrum på tjugo meter från varandra. Man sänker ned rör med vätska i som sedan kommer att värmas upp i berget och med hjälp av pumpar kommer det varma vattnet in i huset.

16 Mar 2020