Att köpa ett hur är den största affären man gör i sitt liv. Därför är det ganska anmärkningsvärt atts e hur många agerar i detta - särskilt i Stockholm. Man köper ett hus. Punkt. Detta utan att ha besiktigat det och där man betalat extremt dyra pengar. I många fall kan detta förklaras av att Stockholmsmarknaden kräver snabba ryck; ett hus på exempelvis Värmdö säljs väldigt snabbt då det finns ett klart underskott av hus i hela Stor-Stockholm – slår vi inte till nu, så gör någon annan det; så resonerar många. det här gäller inte bara hus utan alla typer av objekt och det finns uppenbara fällor i ett så snabbt agerande.

Gör en besiktning

Det krävs alltid en besiktning innan man köper en bostad och detta för att undvika att hamna i konflikt gällande dolda fel och för att slippa den segdragna process som en sådan innebär. Och – även om det skulle vara ett solklart fall så handlar det om stora bekymmer. Skulle du exempelvis köpa ett hus på Värmdö där ett nyrenoverat badrum är det som slutligen fått dig att slutföra köpet  och där det sedan visar sig, efter några månader, uppkomma vattenskador så har du förmodligen rätt att hävda dolt fel – felet kan aldrig har varit förväntat; badrummet är ju nyrenoverat.

Vilken rörmokare har gjort jobbet?

Men, du har kunnat undvika hela proceduren – bara genom en enkel fråga. Många renoverar innan försäljning och tyvärr så gör många detta utan att ta hjälp av yrkesmän såsom en elektriker och en rörmokare – jobbet sker för att locka till sig köpare och få ett maximalt slutpris. Man vill till minsta möjliga kostnad nå högsta möjliga vinst; en rörmokare väljs bort, en elektriker likaså och möjligen så har man – på sin höjd – tagit hjälp av en plattsättare för att få den där snygga touchen som alla ser. bakom väggarna och under golvet är det kaos.

Din fråga – för att förhindra detta – är att alltså enkel och ställs till mäklare och säljare: vilken rörmokare har du anlitat vid denna nyligen utförda badrumsrenovering? Den frågan kan komma att spara mycket tid och pengar genom att ställas och vi anser att det är nödvändigt. Det kan kännas aningen pinsamt – men är du beredd att betala åtskilliga miljoner för ett hus på Värmdö så kan det vara värt att ha lite blossande kinder för en stund också. 

1 Mar 2018