Drömmer du om ett hus i Stockholm med en vacker trädgård, markiser och kanske till och med en pool? Om du vill bo centralt får du räkna med att det kan bli en väldigt hög prislapp – pool och markiser eller ej. Samma gäller om du planerar att bosätta dig i kvarter som till exempel Äppelviken i Bromma eller många delar av Lidingö eller Danderyd. Kan man tänka sig att bo lite längre ut från staden kan man dock hitta hus till bättre priser. Det viktigaste är att man har förväntningar efter sina resurser.

Stadsdelar och områden

Populära villaområden är bland annat ovan nämnda Lidingö. Visserligen är det en kommun som är känd för att ha många dyra villor, men det finns områden där det går att hitta hus för en lite billigare prislapp. Lidingö är i allmänhet ett attraktivt område som av många anses vara lugnt och trevligt att bo i. Samma kan ungefär sägas om Danderyd.

Det finns även populära villaområden längre bort från Stockholm, där husen också säljs till lite lägre priser. Exempel på det är Upplands Väsby och Bålsta, som är anslutna till Stockholm genom pendeltågsnätet. Vill man ta sig in till Stockholm utan bil behöver det inte ta allt för lång tid. Från Bålsta tar det ungefär 40 minuter, och från Upplands Väsby kortare än så.

Vad kan man ha för förväntningar?

Givetvis beror detta på hur mycket resurser man har till att börja med. Dock går det, utan att ha en alltför stor inkomst, att hitta fina hus med till exempel havsutsikt om det är det man önskar. Så länge man är beredd att röra sig utåt från centrala Stockholm en bit finns det alla möjliga typer av objekt ute till försäljning.

Vill du till exempel ha ett hus med pool, motoriserade markiser och havsutsikt är det sannolikt att du kan hitta det. På bostadssajter på nätet går det ofta att filtrera sina sökningar så att endast de objekt med pool eller havsutsikt visas. Just markiser kanske dock är svårare att ställa in i sökningen.

Att söka bygglov i Stockholm

Att söka bygglov i Stockholm behöver inte nödvändigtvis skilja sig från att göra det i många andra kommuner. Dock är det bra att känna till att stora delar av länet är detaljplanerat. Faktum är att hela Stockholms stad är detaljplanerat. Till Stockholms stad tillhör till exempel inte Lidingö eller Danderyd, som är egna kommuner. Samma gäller med populära villakommuner som Nacka, Tyresö och Värmdö.

18 Sep 2017