Värmdö är en eftertraktad kommun att bo i hos många Stockholmare. Samtidigt som det är nära till storstaden (bussen till Slussen tar normalt inte särskilt lång tid), bjuder öarna på en slående natur. Hit kommer många som vill bo lite större, ha en hyfsat stor tomt eller som vill ha nära till vattnet. Husen är dock i varierande kvalitet. Vissa är nybyggda och rejält rustade med nyligen gjord köks- och badrumsrenovering till exempel, medan det också finns många renoveringsobjekt. Utöver stugor och villor finns också en rad lägenhetshus, men det är främst villorna vi syftar på i den här texten.

Vad påverkar huspriserna?

Det finns en rad olika faktorer som påverkar huspriser. När det gäller Värmdö har läget en stor roll i att driva upp priserna något. Närheten till Stockholm gör det helt enkelt dyrare att flytta till Värmdö än till ett likvärdigt hus mer isolerat. Läs mer nedan.

  • Läget. Som nämnt ovan är läget avgörande för vad ett hus kostar. Faktum är att det är den faktor som har allra störst betydelse. Ett hus på Värmdö, som inte har renoverats på ett tag, säljs sannolikt för en större summa än ett likvärdigt hus ute på glesbygden som har gjort en fin badrumsrenovering nyligen.
  • En altan kan påverka huspriserna rejält. Är den dessutom i söderläge och med utsikt mot vatten kan det vara värt mycket pengar. Många väljer att bygga en altan just för detta ändamål, med syftet att sälja den efteråt (och då gå med vinst på altanbygget).
  • En badrumsrenovering kan göra en större skillnad för huspriserna än många tror. Om spekulanter på en visning börjar fundera på hur mycket jobb det kan innebära att göra en badrumsrenovering själva, sjunker deras budvilja troligtvis markant.
  • Köksrenovering. Här gäller samma princip som nämnt ovan gällande badrumsrenoveringar. Om man som köper själv kommer att behöva renoveringsjobb sänker det sannolikt ens vilja att lägga ett riktigt bra bud.

Billigare än många andra delar av Stockholm

Trots att Värmdö ligger nära till både natur, vatten och storstad, är det fortfarande billigare att köpa hus här än på många andra håll i Stockholm. Jämfört med kommuner som vid första anblick kan tyckas vara likvärdiga, så som Danderyd, Lidingö och Järfälla, går det ofta att hitta riktiga fynd ute på Värmdö. Troligtvis har avstånden en del med detta att göra. Värmdö är stort och längst ut är avståndet till centrala Stockholm ganska stort.

12 Dec 2017