Det som möter ögat ger inte hela sanningen. En väldigt vacker och putsad fasad kan dölja väldigt mörka hemligheter. Det här kanske låter som en spännande sammanfattning av en ny serie på Netflix, men faktum är att vi ska titta lite närmare på hur man bör tänka då man står inför att köpa ett hus.

Felet som många gör är nämligen att man köper ett hus utifrån de givna premisserna som ges - vad mäklaren säger, vad säljaren poängterar och vad man själv ser. Gör man på det sättet så lever man väldigt farligt. Av de enkla anledningen att man då riskerar att hamna i en situation där huset i fråga inte alls mår så bra som fasaden ger sken av och att man kan få betala ganska dyrt för detta.

Dolda fel är en sak - men att leda ett sådant i bevis är ett helt annat. Många verkar tro att det mesta löser sig. Hittar man ett fel på avloppet eller inser att taket inte håller måttet så tror man per automatik att säljaren bär ansvaret för att ersätta/korrigera detta. Så behöver det inte alls vara. Det handlar om en ganska stor gråzon där det är lite av en djungel att reda ut vad som är ett dolt fel och vad som räknas som ett förväntat sådant.

Om du köper ett hus som är äldre så kan nämligen husets höga ålder innebära att du borde förvänta dig att avlopp, rör och ledningar inte håller den kvalitet du räknat med. Det kan i sin tur leda till att det du trott varit ett dolt fel i själva verket inte alls är det. oavsett vilket så kan du dock räkna med en lång process där säljaren - naturligtvis - kommer att hävda sin rätt in i det längsta.

Anlita ett företag inom VVS i Malmö

Det bästa sättet att förebrå ett sådant scenario är att kontrollera huset ordentligt. Det kan du som lekman inte göra på ett korrekt sätt och vi tänkte därför räkna upp två yrkesmän som du bör kontakta innan du skriver ett kontrakt med säljaren. Vi kan säga att du står inför att köpa en villa i Malmö och att följande personer/företag bör, så att säga, bana vägen till din eventuella inflytt:

  • Besiktningsman En besiktningsman är en absolut nödvändighet att anlita. Dels så kan denne yrkesman upptäcka fel i husets konstruktion - vid exempelvis en omfattande renovering som utförts. Dels så kommer han även att undersöka hela huset från topp till tå, föra ett protokoll där alla fakta samlas och där du som köpare sedan kan ta ställning till om eventuella fel gör det värt att fortsätta. Även säljaren kommer att få samma protokoll och det gör det hela till en förhandlingsfråga. Finns det fel så kan du garanterat också pruta på priset. En annan fördel med en besiktningsman är att du kan diskutera eventuella ändringar på plats. Du kanske har en vision om en mer öppen planlösning till detta hus i malmö - men är en sådan verkligen möjlig att genomföra? En besiktningsman ger svaren direkt.
  • Företag inom VVS Hur ser huset ut på insidan? Din besiktningsman kontrollerar allting okulärt och med ögonen. Det innebär att ett företag inom VVS kan komplettera genom att undersöka rör och ledningar som löper längs insidan av huset i Malmö. Företaget inom VVS har nämligen resurser som möjliggör en kontroll med hjälp av kameror där man i realtid kan se hur stammarna egentligen mår och där undersökningen i fråga går väldigt fort. Skulle företaget inom VVS upptäcka sprickor, hål eller att stammarna är på gränsen till att brisera - ja, då kommer det att innebära att du som köpare får bära den kostnad som exempelvis ett stambyte för med sig. Vi anser att ett företag inom VVS är en nödvändig utgift på samma sätt som en besiktningsman. Dessa yrkesgrupper kompletterar varandra och gör ditt husköp betydligt tryggare.
25 Apr 2018