Även om antalet anmälda inbrott har minskat några procent mellan åren 2017-2018, stod antalet anmälda inbrott under det under förra året, för nästan en tredjedel (29 procent). Med tanke på att så många brott sker mot enskild människas egendom, är det ganska onödiga brott som begås, med tanke på att man kan åtgärda och göra det mer eller mindre omöjligt en inbrottstjuv att ta sig in i ett hus och begå brott.

Larm och väktare

Man kan larma sitt hus, detta system har de allra flesta villaägare, och då är larmet kopplat till ett väktarbolag som först ringer och kollar så att inte larmet har gått på i misstag, och sedan dyker de upp efter det. Larmet gör att en inbrottstjuv i lugn och ro kan promenera in, ta dina saker och vara borta under den tiden som väktarbolaget ska ringa dig och säkerställa så inte larmet gått av i misstag och sedan ska ta sig till din bostad. Det är en av de största svagheterna med ett larm, som annars skulle kunna skydda din villa.

Säkerhetsdörrar och lås

Man kan montera riktiga bastanta säkerhetsdörrar och dubbla lås. De så gott som omöjliggör för en inbrottstjuv att forcera och gör i alla fall att det tar åtskilliga timmar av hårt arbete med en motorsåg som biter på järn och stål innan en tjuv kan ta sig in. Det säkraste sättet är ändå att se till att det inte finns saker som är lätta att stjäla, och att man förvarar alla dyra och kära ägodelar i bankfack, eller på annat säkert ställe.

Gallergrindar och gallerfönster

Man kan installera gallergrindar och galler för fönster, som gör det så gott som omöjligt att ta sig in, utan nyckel. Gallergrindarna och gallerfönster är gjorda i stål som inte motorsågar biter på, inte heller någon fil. Man blir i det närmaste tvungen att bomba dem för att de ska förstöras.

Elektriska låssystem

Det finns dörrar med elektriska lås, som också är nästan omöjliga att forcera. Elektroniska låssystem är lättare också att övervaka, än vanliga lås. Monterar man kameror vid dörren kan ett väktarbolag hålla kontroll över dörren och kan se vilka som försöker ta sig in genom det elektroniska låssystemet.

Letar du låssmed i Vasastan?

Om du bor i Vasastan, och där letar efter en låssmed, kan du välja mellan ett 10-tal olika låssmeder. Du kan googla "låssmed Vasastan" så du får några som du kan leta upp. Lycka till!

26 Jul 2019