Man kommer hem efter en lång dag på jobbet och vill slänga sig i soffan och se en bra film, men upptäcker att nycklarna är borta. Finns det hjälp att få så man kan öppna låset och vem kontaktar man?

Om man saknar sina nycklar så finns det hjälp att få genom att ringa en låssmed. Enklast är att ringa under dagtid men det finns alltid de som har jour eftersom det inte är ovanligt att man kommer hem efter att ha arbetat sent eller varit ute på krogen och nycklarna är borta. Men man behöver inte vara orolig för man brukar kunna få hjälp så fort som möjligt och alla lås går att öppna. Om man arbetar med låsöppning så har man tillgång till några slags universalnycklar som gör att man kan öppna lås som man annars öppnar med andra nycklar. Därför är det också mycket viktigt att man har en identifikation så man kan visa vem man är och inte nyttjar hjälpen för att göra inbrott eller åsamka någon annan skada. Är låset däremot digitalt på något sätt så kan det behövas att man kontaktar support för en öppning. Vissa lås kan fjärröppnas med rätt kod och identifikation.

Bryta upp en dörr

På film händer det ofta att någon öppnar ett lås med ett kreditkort eller en hårnål. Dagens lås är dock oftast så pass avancerade att det inte fungerar i verkligheten. Med universalnycklar kan man öppna de flesta lås men det händer att en nyckel kan ha gått av i låset eller att den som finns på insidan lagt säkerhetskedjan på och polis eller ambulans måste komma in i bostaden. Då kan man bli tvungen att ta bort låskistan för att kunna öppna dörren eller för att den vägen nå in för att ta bort säkerhetskedjan så att man kan öppna dörren.

Kopia på nycklar

När man tappar bort sina nycklar så kan man behöva tillverka nya och det brukar låssmeden också kunna hjälpa till med. Som kund kan man tillverka kopior på de flesta nycklar men det finns de nycklar som man behöver ett godkännande för att det är okej att tillverka kopior. Det kan vara nycklar till portar, bankfack, arbetsplatser eller annat där man vill ha kontroll över hur många nycklar som finns i omlopp. Det är också mycket viktigt att inte skriva in adress eller namn på en nyckel eftersom det kan resultera i inbrott.

4 Aug 2020