Markiser är bra på väldigt många olika sätt, de är snygga och ger huset ett stort estetiskt lyft. Man kan välja mellan olika vävar och flera olika stativfärger för att få den perfekta kombination till just ditt hus. Så här i sommartid kan det också bli väldigt varma dagar utomhus och då är det en stor fördel att ha markiser på huset för att dels bestämma om man vill ha skugga eller inte. Det är också bra med markiser för att det på så sätt inte blir lika varmt under de hetaste sommardagarna och inomhusklimatet blir mycket bättre.

Bra solskydd

Man får inte glömma att markiser inte bara är ett bra och effektivt solskydd utan bidrar även med att sänka energiförbrukningen eftersom kylanläggningen inte behöver arbeta lika hårt. Det är således en oerhört bra ekonomisk investering samtidigt som det ger positiva fördelar för miljön. Att införskaffa nya markiser till sitt hus behöver inte vara en särskilt betungande uppgift. Det man kan göra är att titta på vad huset har för färger och sedan matcha markiserna med dem. Beroende på tycke och smak, kan man också välja markiserna i någon utstickande och lite mer gladare färg.

Olika typer av markiser

Fallarmsmarkiser. Det är lite som namnet antyder där armarna faller när markisen fälls ut och in. Man kan säga att det är den klassiska fönstermarkismodellen som ofta styrs med markisband eller med motor. Detta är markiser som är bra om man vill vill se ut genom fönstret samtidigt som det ger en bra solavskärmning.

Vertikala fönstermarkiser. Detta är markiser som fästs direkt utanför fönstret där väven går rakt upp och ned. Fördelen med en sådan markis är att det smälter in i fasaden på ett bättre sätt samtidigt som den ger ett riktigt bra solskydd.

Markisolett. Denna modell är en blandning av en vertikalmarkis och fallmarkis. Det är ett bra val om man har ett hus med höga fönster, markisen går först rakt ned för att sedan vid önskat läge falla ut som en fallarmsmarkis som på så sätt ger maximal solavskärmning.

Korgmarkiser. Dessa markiser är oerhört vackra som även skyddar mot sol från sidorna. Det är mer vanligt att ha denna modell till butiker och restauranger.

Om man är osäker på hur man ska monterar upp sina markiser finns det bra företag som kan montera upp den samt hjälpa dig med att välja ut vilken typ av markis som passar just ditt hus.  

12 Jul 2017