Stockholm är staden där man sett att flest hushåll är i behov av till exempel hemstädning är och man kan – intressant nog – även se att vissa delar av den huvudstaden anlitar extern städhjälp i högre utsträckning än andra. Allt detta går nämligen att spåra till den dagen man införde rut-avdraget och då man började – svart på vitt – att följa hur fördelningen i landet ser ut. Vilka orter i Stockholm använder sig då i högst grad av sitt rut-avdrag för att ta hjälp med sin hemstädning? Jo, här kan man se att Täby, Danderyd, Lidingö och Östermalm ligger i topp och det vara också det som var farhågorna i och med införandet av denna skattereduktion.

Skeptikerna till detta menade nämligen att rut-avdraget än mer skulle separera fattiga och rika och skapa ännu större klyftor i samhället än vad som redan fanns. Att detta skulle märkas genom att välbärgade familjer i exempelvis Täby – som redan hade råd att använda hemstädning – ytterligare skulle komma undan med billigare kostnad var det stora argumentet.

Kan man då – utifrån detta – säga att skeptikerna till rut-avdraget haft rätt och att denna skattereduktion enbart hjälp de som redan haft mycket pengar eller finns det även andra aspekter som måste vävas in i beräkningen; det vill säga – har rut-avdraget bara varit av ondo och en tydlig kil mellan välbärgade människor och fattiga personer?

Nej, det går det inte att göra – för samtidigt som hemstädning enligt rut-avdraget ökat betänkligt i Täby så har det även gjort det i andra förorter och bland de människor som man får räkna till medelklassen. Det är inte alls ovanligt att en barnfamilj anlitar extern hjälp med sin hemstädning och andra hushållsnära tjänster och att de – tack vare rut-avdraget – också kan få ihop sina liv på ett bättre sätt.

Inkomstbaserad hemstädning

Dessutom så ska man även se detta ur städföretagens synvinkel också; dessa har kunna anställa fler människor och dessutom kunnat ge dessa schysstare villkor och bättre betalt. För en person som sköter hemstädning så spelar det knappast någon roll om denna sker i en villa i Täby eller i en lägenhet i Årsta – huvudsaken är att hen får pensionsgrundande inkomst, bra försäkringar samt en lön som går att leva på.

Visst; man kan alltid diskutera om huruvida en höginkomstagare i Täby verkligen ska vara berättigad till att dra av hushållsnära tjänster på sin deklaration då det faktiskt finns pengar i överflöd – men att helt slopa rut-avdraget är helt enkelt inget bra alternativ. Risken är då ganska stor och påfallande att denna person ändå fortsätter att ta hjälp med sin hemstädning men då utan att betala ett öre i skatt.

Vi ska här inte generalisera och säga att alla personer i Täby, Danderyd och på Lidingö är rika och att de därför inte behöver rut-avdraget egentligen; det är dock intressant att just dessa orter toppar listan över där skattereduktionen används flitigast. Lösningen är svår och kanske blir man tvungen att anpassa rut-avdraget lite mer efter inkomst än vad man i dagsläget gör.

Läs mer om vad som kan ingå i en hemstädning här

20 Mar 2017