Ett snyggt, modernt och nyrenoverat hus säljs ofta för med pengar än ett hus där man inte genomfört några större renoveringar. Det är naturligtvis naturligt. Har man tagit en massa kostnader så ska dessa också löna sig vid en vidareförsäljning och om man som köpare av ett hus i Stockholm kan slippa tiden som krävs - och pengarna det kostar - att renovera så det en fördel. Man vill kunna flytta in direkt och slippa genomföra större projekt.

Att måla om, kanske slipa golven eller sätta upp nya tapeter - det är så långa många är beredda att gå; där handlar det om att skapa ett eget hem och göra det mer personligt. Vi skulle dock vilja komma med en liten brasklapp i den här frågan. Många husköpare kan nämligen råka illa ut och hamna i onödiga konflikter med säljaren gällande dolda fel. Något som är tidskrävande och som dessutom har en osäker utgång.

Om du exempelvis köper ett hus i Stockholm där en omfattande badrumsrenovering skett - kan du verkligen lita på att den är utförd enligt konstens alla regler och vad händer om en vattenskada kommer i framtiden? Det kan räknas som ett dolt fel - men det är inte något att ta för givet. Man kan aldrig vara säker på hur en säljare eller en domstol ställer sig i en sådan fråga och därför är vårt råd att man agerar i ett mer förebyggande syfte. Det vill säga: vilket företag har genomfört denna badrumsrenovering i Stockholm?

Ställ frågor innan och anlita en besiktningsman

För att det ska räknas som ett dolt fel så ska felet inte vara synligt eller förväntat. Det kan man därför säga att en vattenskada efter en badrumsrenovering har goda möjligheter att klassas som. Du kan inte se att en fuktspärr saknas och du kan heller inte förvänta dig att någonting ska gå sönder då renoveringen nyligen är utförd. Inte desto mindre dock: det kanske är en vattenskada som kommer av att stammarna är gamla? Dessa behöver man inte byta vid en badrumsrenovering och då har man också hamnat i en annan situation.

Vårt råd är i två delar. Nummer ett: fråga alltid vilken firma som anlitats. Se till att få fulla kontaktuppgifter till företaget i fråga - om det skulle behöva kontaktas i framtiden - och se till att kolla upp dessa lite närmare. Om säljaren säger att han inte minns vad företaget hette eller att han kanske genomfört en badrumsrenovering på egen hand så bör du vara lite mer skeptisk. Du ska definitivt undersöka badrummet i fråga mer noggrant.

Nummer två: du ska alltid ha en besiktningsman vid ett husköp. Det är något som krävs oavsett och det är en förutsättning för att eventuella fel ska kunna räknas som dolda. Om det skett en badrumsrenovering så kan du även anlita exempelvis en rörmokare för ytterligare översyn - exempelvis en rörinspektion - och därigenom får ännu mer kött på benen. Lita inte blint på vare sig säljare eller mäklare. Var kritisk och beredd att undersöka lite mer på djupet. Genom detta kan du slippa obehagliga överraskningar i framtiden.

5 Oct 2018