Bostadsmarknaden i landets storstäder har mattats bara det senaste året. Att köpmarknden av bostäder har lugnat ner sig , innebär inte att priserna inte är höga. Tvärtom. Priset på bostäder fortsätter var relativt högt. Vissa ekonomer menar att det är för höga priser i Sverige, fortfarande. Den som har varit med ett tag vet att med tiden anpassar sig priserna efter utbud, kontra efterfrågan, och då kan priserna anpassas efter det.

Med tanke på de höga priserna på landets bostäder, innebär det att köpare oftast vill ha valuta för pengarna och förväntar sig mer eller mindre perfekta bostäder. Många känner inte till vilket stort ansvar som man som köpare har att ta reda på eventuellt fel på bostaden som de köper. En säljare har inte alla gånger skyldigheten att påtala alla brister. Det är en sanning med modifikation och en tunn tråd många säljare håller fast vid. Uppenbara fel är man som säljare skyldig att påtala. Blir det en tvist om huset senare, kan även en säljare bli skyldig och betala skadestånd för ett hus som denne borde ha påtalat vid försäljningen.

Uppenbara problem måste säljaren tala om

Är det så att huset har skadats av mögel och inte har gjort något åt saken och sedan säljer huset, kan man som säljare bli skyldig att betala vite för att man inte har åtgärdat problemet. Men för att inte råka ut för det kan även den potentiella köparen göra en ordentlig besiktning av bostaden innan affär. Då gäller det för besiktningsmannen att upptäcka eventuella fukt- och mögelangrepp.

Särskilt farligt är det om man fått mögelangrepp eftersom det snabbt kan sprida sig i resten av huset. Och då blir man tvungen att sanera hela huset, vilket kan bli kostsamt för den som har drabbats av det. Det är inte bara huset som blir sjukt, även människor kan drabbas av sjukdomar som andningssvårigheter och astma. Det som är naturligt i naturen är onaturligt på hus och i bebyggt område. Mögel får man oftast genom att det blir fuktigt, och mögelsporer gillar fukt och mörker. Har man i byggskedet fuskat med material kan man få ett hus som drabbas av fukt. Därför är det viktigt när man bygger hus att välja material som håller hög kvalitet. Det lönar sig i längden även om man tänker att det är billigt material.

Vid mögel är sanering enda rätta

Det enda man kan göra om man har fått mögel i huset, är att göra en riktigt sanering av möglet. Det är mycket viktigt att få bort det ordentligt och att göra sig viss om att det saneras på rätt sätt. Då är det viktigt att också få bort orsaken till möglet. Märker man att man har fått mögel i huset, kan man samtidigt göra en ordentlig analys av resten av huset så att man vet att man inte fått mögel på fler ställen. Det är lika bra att sanera bort allt samtidigt, så att man har förebyggt problemen innan  de blir för stora. För att komma till rätta med mögel krävs det medel som tar bort och dödar mögelbakterierna. Sedan bör man ersätta det utsatta området med nytt, fräscht material. Man kan även sätta upp avfuktare för att verkligen få bort problemet. Sedan kan man göra vissa andra saker för att förhindra fler framtida problem, såsom bättre ventiler.

Finns många besiktningsmän i Stockholm

Bor man i någon av landet sstorstäder finns det många företag som arbetar med mögelsanering. Helst vill man kanske ha någon som arbetar nära där man bor. Då kan man googla mögelsanering Stockholm, om man råkar bo i Stockholm. Annars kan man skriva mögelsanering och sedan den stad där man bor, då bör du få förslag på flera mögelsanerare. En som sanerar mot mögel kommer då hem till dig och sprutar ett bekämpningsmedel som dödar mögelsporerna. Man kan alltså itne skrapa bort mögelsporer, det gör bara att de förökar sig och sätter sig på fler ställen.

19 Mar 2018