Det finns några små svaga punkter i varje hus och det är ofta dessa som en inbrottstjuv lägger sin kraft då denne tar sig in. Eller kraft – ofta handlar det inte om någon större ansträngning heller; dessa punkter är något som kan forceras med väldigt enkla medel och det är dessa som man som husägare måste se till att säkra upp och förstärka. Om vi nedan räknar upp några exempel på dessa så kanske vi kan ge en lite bättre bild av vad vi menar. För enkelhetens skull så håller vi oss här till de stad där inbrott är vanligast förekommande – nämligen Stockholm. Vi säger att det är du som äger ett hus i Stockholm och att dessa punkter är de som du ska se till att göra säkrare.

  • Fönstren. Den här vägen är tyvärr något som man ofta glömmer bort som husägare. Ofta så låter man ett fönster stå öppen för att få en bättre inomhusmiljö – det vill säga; man kanske vill ha det svalare under natten och lämnar därför en ruta lite på glänt. Det är också något som en skicklig inbrottstjuv vet om och utnyttjar. Det behövs inte mycket för att säkra upp sina fönster; ett bättre lås och en spärr som förhindrar att det går att öppna utifrån. En billig investering för ett säkrare hus i Stockholm.
  • Bättre garageportar. Har man ett garage till sitt hus så är det ofta där en tjuv i första hand ställer in sitt sikte. Ofta finns det en väg mellan garage och huset och de undermåliga garageportar som många husägare i Stockholm har ger en fri lejd in i huset. Det kostar naturligtvis en del att köpa nya, säkra garageportar men här ska man även räkna in en annan faktor i denna investering: en lägre energiräkning. De flesta av dessa äldre garageportar är nämligen en riktig energitjuv där kall luft kommer in i huset medan den varma sipprar ut.
  • Investera i ett larm. Det här är en viktig punkt och väldigt många negligerar denna på grund av att man utgår från att ett larm kostar för mycket pengar. Så är det inte; ett larm idag är relativt billigt och finns i alla prisklasser. Ett lätt sätt att säkra upp sitt hus.
  • Källardörren. Hur ser de flesta källardörrar ut? Jo, de har ofta en liten regel som lås och denna är – naturligtvis – ingen större match för en inbrottstjuv att lirka up. Här rekommenderas att man hänger ett rejält lås och detta på insidan av dörren.
  • Bättre tankesätt. Här har vi en väldigt billig investering. Menas med detta; man måste som husägare sluta att vara så godtrogen. Det finns tjuvar och det som måste till är att man låser sin dörr – även om man är hemma – och att man ser till att fönster är stängda. De flesta inbrott sker under dagtid och där någon redan är hemma i huset; tjuven blir allt fräckare och utnyttjar den falska trygghet som privatpersoner upplever i sina hem.
23 Jul 2017