Har du tröttnat på hur ditt golv i Stockholm ser ut? Golvet spelar en stor roll i hur en bostad upplevs och har en stor del i hur inredningen känns. Ett slitet golv kommer att föra med sig negativa sidor där den övriga inredningen och möblemanget blir tristare.

Ett fräscht golv å sin sida skapar en mer spännande, ljus och välkomnande atmosfär. För många så blir ett slitet golv synonymt med att man byter ut golvet och lägger in ett nytt. Detta ska, enligt oss, vara det absolut sista alternativet. Är en golvslipning i Stockholm möjlig att genomföra så ska detta vara prioriterat.

Att slipa golven har nämligen väldigt många fördelar och ser man till en golvslipning så handlar det dessutom om något som man får räkna med då det inkluderas i det periodiska underhåll som ett trägolv - eller en parkett - kräver. Tyvärr så glömmer många privatpersoner bort en golvslipning som ett alternativ. Vilket ligger i tiden då vi lever i ett samhälle där man gärna köper nytt snarare än att reparera och vi tenderar att kassera fullt fungerande grejer.

En golvslipning i Stockholm blir således även en viktig del i det egna klimatavtrycket: du tar ett aktivt steg bort från ett kostsamt, klimatnegativt alternativ och väljer att förädla någonting som i grunden fungerar - och i många fall är vackrare. Det är en fördel med en golvslipning, men det finns även fler sådana och några av dessa ser ut som följer:

  • Billigare än ett nytt golv. En golvslipning inkluderas i Rot-avdraget och det innebär att du kan anlita en professionell firma i Stockholm med en skatterabatt motsvarande 30% av den totala arbetskostnaden. Oavsett vilket golv du planerat att köpa in så kommer en golvslipning i Stockholm - även exkluderat Rot - att vara billigare.
  • Bättre resultat. I många fall så handlar det om ett gediget hantverk bakom en äldre parkett. Skönheten finns fortfarande kvar, men måste tas fram genom att man slipar bort det översta lagret. Lägger du in ett nytt golv så kommer det att ta tid innan det växt klart och utvecklat en egen personlighet. Resan dit kan dessutom kantas av problem som innebär att golvet spricker, att bubblor dyker upp eller att sjöar bildas.
  • Enklare resa. Genom att välja en golvslipning så slipper du riva ut det gamla golvet och du slipper hålla på att mäta, kapa och lägga in ett nytt sådant. En professionell golvslipning idag kan dessutom ske på ett dammfritt sätt och det innebär att du slipper hålla på att täcka alla springor i hemmet.

Nackdelar med en golvslipning i Stockholm då? Det finns egentligen bara en sådan och den handlar om att alla golv inte kan slipas. Har ett golv blivit slipat flera gånger så kan det vara för tunt för att slipas ännu en gång.

En annan nackdel handlar om att projektet är svårt att lyckas med. Privatpersoner som själva försöker slipa golven kan misslyckas ganska rejält och genom detta tvingas fatta beslutet i att riva ut golvet ändå. En slipmaskin är tung, den lever om och den beter sig ryckigt.

Saknar man vana så är riskerna för fiasko överhängande. Genom att ta professionell hjälp så får man ett golv som blir snygg, jämt och som har ett hållbart resultat i flera, flera år. Vill du slipa golven på egen hand så bör du se till att få en genomgång i hur maskinen fungerar och en möjlighet att prova den innan du sätter igång i din egen bostad.

Besök Parkettspecialisten för mer information om golvslipning.

19 Apr 2022