Att vara på husjakt i Stockholm handlar mycket om att söka en känsla. Man väntar på den där ingivelsen när man stiger över tröskeln till ännu ett ”objekt”, den lilla rösten som säger: Här vill jag bo. När den känslan infinner sig är det underbart, men det är tyvärr också lätt att den gör en lite blind för de eventuella fel och skavanker som kan finnas på huset.

Se upp för dolda fel

Det finns många fel som kan ligga dolda i ett hus. En del av huset som inte får så mycket uppmärksamhet är taket. Tak är överhuvudtaget något som inte så många husägare ägnar så mycket tid åt. Ett hus är ju byggt för att hålla länge, och tegelpannor kan hålla i vad som närmast verkar vara evig tid. Men även om ett tak ser fint och helt ut, betyder inte det att allt är frid och fröjd.

Slitna material kan orsaka skador

De material som döljer sig under tegelpannorna eller takplåten - träläkten och takpappen - slits ut betydligt fortare, och om takpappen blir sliten eller skadad kan fukt tränga in i huset. Det är viktigt när du tittar på ett hus att du går upp på vinden och ser dig omkring. Använd alla dina sinnen, lukta, titta, smaka på luften och försök utröna om det känns som att något inte stämmer. Om det börjar närma sig budgivning, ta in en besiktningsman och se till att han kontrollerar taket noga. Om du vill kan du även anlita en takläggare här i Stockholm som kan utföra en takbesiktning åt dig. Du har undersökningsplikt som köpare, vilket innebär att du har en skyldighet att undersöka huset för dolda fel. Och du bör vara så noggrann du kan. Om ägaren tar illa upp är det hans problem.

Ta hjälp av en erfaren takläggare

Nu är det förstås inte så att du måste avstå från drömhuset bara för att det är problem med taket, men det är viktigt att veta vad som gäller om du skulle vinna budgivningen. Hur mycket arbete kommer det att innebära och vad kommer det att kosta? Skavanker som upptäcks kan hjälpa dig att bättre avgöra vad huset är värt, och är du enda spekulanten kan det hjälpa dig att pressa priset.

Även här kan det vara bra att konsultera en takläggare. En erfaren takläggare ser direkt vad som måste åtgärdas, och hur det kan göras på ett sätt som gör taket säkert och samtidigt bevara husets särprägel och charm. Varje område i Stockholm har sin särprägel, och man kan vinna mycket på att anlita en takläggare i med goda kunskaper om området. Läs mer här.

Till sist

För att sammanfatta: Letar du efter ett hus i Stockholm, var noga med att noga kontrollera vilket skick det är i innan du börjar buda. Tänk på att om taket måste renoveras, så måste det göras utifrån områdets detaljplan, och på ett sätt som harmonierar med husets och områdets karaktär. För att få hjälp med detta är det bra att anlita en erfaren takläggare med god lokalkännedom.

30 May 2018