Går du i säljtankar? Vill du sälja din bostad behöver du inte oroa dig. Det finns hjälp att få. Har du en klar syn på vad som behöver göras blir processen relativ enkel. Titta på vår säljguide!

Går du i säljtankar när det kommer till din bostad så är du inte ensam. Marknaden präglas visserligen av både låga och höga konjunkturer men oftast finns det köpare såväl som det finns säljare.

Att sälja en bostad behöver inte vara svårt eller plågsamt på något sätt. Det enda som krävs är att veta vad man bör tänka på.

Här kommer vår användbara guide för en bostadssäljare:

  • Titta genom bostadens planritningar, köpekontrakt och andra typer av dokument för att försäkra dig om att du har dem på plats.
  • Värdera bostaden – ett klart måste och i regel ett viktigt steg som förklaras detaljerat under nästa rubrik.
  • Visa bostaden till så många som möjligt - förbered visningar och se till att de annonseras så att intresserade köpare kan komma och titta på bostaden.
  • Förbered dig för budgivning - vissa köpare vill gärna pruta på priset. Var beredd för förhandlingar.

Värdera bostaden

Ett av de mest viktiga stegen i en säljprocess är att värdera bostaden. Under en lågkonjunktur kan bostaden kosta mindre jämfört med det ursprungliga priset, något som känns ganska trist för säljaren. En högkonjunktur har den motsatta effekten, bostaden kan höja sitt värde och leda till en vinst för säljaren.

Oavsett konjunktur och bostadsområde ska en värdering göras för att både säljare och köpare ska veta bostadens aktuella värde. Många väljer att anlita en mäklare som oftast gör en kostnadsfri värdering.

Med eller utan mäklare

Låt oss säga att du nu har bestämt dig att sälja din bostad. Behöver du en mäklare eller kan du göra jobbet själv?

Om du inte har erfarenhet inom just den branschen rekommenderas givetvis att du tar kontakt med en mäklare. Varför? Jo, för att processen underlättas enormt för dig som säljare. Mäklaren gör en bostadsvärdering, förbereder fastigheten för visning, utför själva visningarna och deltar aktivt i alla former av budgivning. Sist men inte minst förbereder mäklaren säljkontakt och fixar alla nödvändiga dokument för själva försäljningen. Med andra ord blir hela processen mycket smidigare både för säljaren och köparen.

Mäklaren tar alltid arvode för sitt arbete då det oftast beräknas som en viss procent från försäljningspriset. Vissa mäklare kan även acceptera ett fast arvode som inte baseras på säljpriset. Vi rekommenderar denna webbplatsen: https://www.solnamäklare.se

3 Apr 2020