Frågor och svar om badtunnor

Badtunnor är oerhört populärt i stora delar av världen. Särskilt trevligt är det kanske i lite kallare länder som Sverige, eftersom kylan under vinterhalvåret förstärker upplevelsen. Om du funderar på att köpa en badtunna – eller kanske bygga en helt egen – har du säkerligen funderingar kring användningen. I den här texten samlar vi vanliga funderingar och försöker besvara dem så gott det går.

Hur sköter man bäst en badtunna under vintern?

En väl uppvärmd badtunna, där det varma vattnet lämnas kvar med ett lock över sig, tar flera dagar att frysa till is om det är omkring tio minusgrader ute. Skulle det råka bli runt en decimeter is på ytan innebär det inga skador på tunnan. Däremot är det inte särskilt lämpligt att lämna kvar vattnet i alltför lång tid mitt i vintern. Skulle den bottenfrysa finns en riska att både kamin och tunna tar stora skador.

En vanlig badtunna i trä kräver inget vatten för att hålla tätt under vintern. När våren närmar sig kan man dock börja lämna lite vatten i botten. Skulle det då frysa skadar det inte tunna eller kamin när det är så lite vatten.

Eluppvärmd tunna eller inte?

Vad man bör använda för att värma upp tunnan råder det olika åsikter om. Många använder ved och eldar, men andra uppskattar det enkla med att värma upp den med el. Ska man dock ha en badtunna som värms upp med el bör man ha en i plast, och inte i trä. En badtunna i trä kräver mycket energi för att kunna hålla värmen ordentligt under vintern. Även om det är sommar får man vänta ett bra tag på att elen ska hinna värma upp vattnet tills det blir behagligt.

Vilket underlag bör badtunnan stå på?

Badtunnan kan stå på olika typer av underlag. Dock är det alltid viktigt att man ser till att det kommer in luft under. Gör man inte det finns en risk att det kommer in svamp och mögel. Exempel på bra underlag är:

  • Grusbädd
  • Trall
  • Gamla slipers
  • Stenplattor

Hur ska jag rengöra tunnan?

Det brukar räcka alldeles utmärkt med att använda såpa och vatten för att få tunnan ren. Planerar du att använda en högtryckstvätt bör du vara väldigt försiktig. Detta eftersom träet lätt kan ta skada av de starka strålarna.

Hur lång tid tar det att värma upp tunnan?

Det beror på flera saker, bland annat om den värms upp av el eller med ved, hur stor den är och vem det är som eldar (om det inte är en elbadtunna). Du bör räkna med ungefär en till en och en halv timme innan badtunnan är riktigt varm.

26 Jul 2017