Att ha en balkong kan vara ljuvligt. Att tassa ut och sitta där med morgonens första kaffekopp och se dagen vakna. Balkongen är möjligheternas värld, och här är tips för att nyttja den mer.

En lägenhet med balkong är en lägenhet med ett extra rum. Vad man använder detta extra rum till finns det lika många sätt för som det finns balkonger. Någon använder balkongen som återvinningscentral. Det finns de som släpat ut sin säng och sover där istället. Sedan finns det de som odlar massor på balkongen istället för en kolonilott eller liknande. Självklart finns det också de som bara nyttjar balkongen till att njuta på. Sitta och lapa solstrålar. Läsa böcker. Dricka kaffe. Ja, bara njuta av balkongen och kunna gå ut utan att behöva gå ner flera våningar för att komma utomhus.

En utökad möjlighet av balkonganvändning

Problemet med många balkonger är att säsongen är lite kort. Det är sällan det är en väderskyddad utemiljö, då flertalet balkonger är byggda utanpå huset. Det gör också att regn och rusk påverkar både användandet och slitaget på balkongen. Det finns de som sätter upp skärmväggar för att få skydd för vinden, men det finns bättre alternativ. Ett alternativ är att glasa in balkongen. Förut skrattades det åt balkonginglasning, det pratades bakom ryggen och sades att det var pensionärskuvöser. Men på en inglasad balkong finns möjligheten att sitta ute tidigare på våren och längre in på hösten. Med en värmekälla kan man även nyttja balkongen vintertid. Det gör att man får en ökad bostadsyta att använda, året om.

Att tänka på innan balkonginglasning

Bra saker att veta innan man gör en balkonginglasning i Västerås är att det behövs byggnadslov. Är man hyresgäst hos ett bostadsbolag kan man få en inglasad balkong bekostad av hyresvärden och den går sedan på hyran. Hyresvärden kan också godkänna att man betalar inglasningen själv. Bor man i bostadsrätt behöver man ha föreningens godkännande innan man sätter igång och glasar in sin balkong. När balkongen är inglasad och klar är det bara att njuta av balkonglivet! Kanske passa på sommartid att odla värmeälskande växter som tomater, gurka och chili. På vintern avnjuter man en kopp glögg eller varm choklad på balkongen och man sätter på lite infravärme. Oavsett säsong är en inglasad balkong en lyx att få tillgång till som man kan utnyttja till max. Kanske det till och med blir läge att sova en natt på balkongen och bara njuta!

4 Nov 2020