När det kommer till ett hus är skalskyddet avgörande, och fönstren är oftast det som behöver renoveras eller bytas ut först. Om du bor i Sveriges huvudstad och behöver renovera dina fönster, hur går du tillväga?

Fönstren fungerar som en länk mellan utsidan och insidan av huset, och de är även ansvariga för att släppa in ljus. Förr i tiden hade byggnader inga fönsterbeklädnader, utan hålen i väggarna täpptes till med träluckor och tjocka tyger. Sedan glaset uppfanns började man använda rutor av blåst glas i fönstren. Detta glas var oftast ojämnt tjockt och hade en ojämn yta, vilket gjorde att sikten genom glaset varierade. Trots det stoppade det vind och nederbörd och släppte in ljus, så det fyllde ändå sin funktion. På senare år har det blivit populärt med stora glaspartier som täcker hela väggar och sidor på byggnader, både i storstäder som Stockholm och i resten av landet. Med den ökade användningen har det också utvecklats fler typer av glas. Det finns bland annat armerat glas som är skottsäkert och glas som bryts i små bitar istället för skärvor, vilket minskar risken för skador. Vilken typ av glas och vilken storlek på fönstret man väljer beror på behov och budget.

Renovering eller byte av fönster

Vad bör man tänka på när man står inför valet mellan att renovera sina fönster eller byta ut dem? Om huset är k-märkt, som många av dem på Södermalm i Stockholm, kan det vara en utmaning att renovera fönstren. Ett nytt fönster kan till och med sänka värdet på bostaden och vara i strid med regelverket. Å andra sidan kan det vara billigare och mer hållbart i längden att byta ut fönstren om man bor i en nyare bostad.

Idag finns det många alternativ när man väljer nya fönster. Det handlar inte bara om u-värde, antal glas, storlek och om fönstret ska vara öppningsbart, utan även om olika stilar och typer. Om du väljer ett öppningsbart fönster finns det flera olika variationer att välja mellan för hur det ska kunna öppnas. När det gäller glas finns det olika typer att välja mellan. Även själva ramen finns i olika material, och det finns till och med underhållsfria alternativ som är designade för att hålla i många år framöver.

Ska du renovera dina fönster? Besök i så fall denna hemsida: cityfonster.se

17 Aug 2023