Behöver du hjälp med att flytta ett tungt kassaskåp, en maskin eller en värmepump? I så fall ska du anlita en flyttfirma som är specialiserad på tunga lyft.

En tung soffa kan man ofta klara att själv lyfta tillsammans med en vän. Men för att inte skada ryggen måste man ha en bra lyftteknik. Knepet är att lyfta nära kroppen och att vara noga med att böja på knäna och inte lyfta med ryggen. Fast vill man flytta ett piano, kassaskåp eller värmepump kan man inte klara lyftet själv.

I stället ska man ta hjälp av ett företag som är experter på tunga lyft. De har den särskilda utrustningen och de fordon som krävs men är också certifierade för säkra och tunga lyft. Det innebär att de som utför lyften har utbildning i olika typer av lyft och även kan utföra riskabla lyft inom industrin.

Hur jobbar ett företag som är specialiserat på tunga lyft?

Innan man utför ett tungt lyft måste man göra upp en plan för hur lytet ska utföras. Man tittar på hur tungt och stort det som ska lyftas är och hur långt det ska flyttas. Är det riktigt stora objekt som exempelvis en bankfackskonstruktion eller en industrimaskin kan man även behöva montera ner objektet för att få ut det ur byggnaden.

Det är viktigt att man har gott om svängrum när man utför tunga lyft, annars kan det lätt gå fel. Därför rensar man också miljön runt objektet. I de allra flesta fall använder man sig av en kranbil. Men ska lyftet ske inom lokalen kan man i stället behöva använda sig av en minilyftkran för inomhusbruk.

Hur mycket kostar det att få hjälp med tunga lyft?

Det går inte att anlita en vanlig flyttfirma för tunga lyft. I stället ska man ta hjälp av ett företag som är specialiserat på tunga lyft som exempelvis Tunggruppen. Detta eftersom det krävs särskild kunskap för att utföra tunga lyft på ett säkert sätt. Hur mycket det kostar att anlita en firma som är experter på tunga lyft beror på hur lång tid uppdraget tar.

Det bästa är att komma överens om priset i förväg. Ibland kan priserna skilja mellan olika firmor och det kan därför löna sig att ta in flera offerter innan man bestämmer sig för vem man ska anlita.

7 Nov 2023