Fönster är en härlig källa till ljusinsläpp, men ibland kan man vilja reglera hur mycket ljus som kommer in i bostaden. Vilka alternativ finns för reglering av ljusinsläpp och hur väljer man?

För att själv kunna välja när och hur mycket ljus man vill släppa in genom fönster så finns det flera olika alternativ. På utsidan av fönstret kan man välja en typ av markis som skuggar fönstret. Antingen kan man välja en som man sköter manuellt. Eller så kan man välja en markis som har kännare för att kunna följa med ljusets styrka och även vindstyrkan. Väljer man däremot att kunna styra ljusinsläppet inifrån så finns det ett flertal varianter att välja bland. De kan också kombineras med exempelvis en markis på utsidan. Beroende på placering av fönstret och hur mycket skydd man önskar så finns det exempelvis olika slags gardiner. Även i form av rullgardiner som man kan använda för att dessutom få en minskad insyn. Eller så monterar man persienner som man kan få såväl på insidan av fönstret eller inuti fönstret.

Läs mer om persienner.

Funktioner och färger

När man väljer persienn så går det även att välja vilken funktion och färg man vill ha. De lite enklare och vita persiennerna ger ett bra insynsskydd. Däremot får man inte ett rum helt mörkt med hjälp av dem. I så fall krävs det en persienn i en annan färg eller med lite mer påkostad utformning.

Fast den traditionella färgen på en persienn är vit så finns det i stort sett hur många andra färger som helst att välja bland. Det är helt upp till personlig smak och vilken funktion man önskar av persiennen. Kanske väljer man också en variant där lamellerna går lodrätt istället för vågrätt. Populärt hos exempelvis företag och restauranger som vill ha ett insynsskydd som pryder sin plats.

Passande för platsen

Reglering av ljusinsläpp, reglering av insyn och en designdetalj. Det är de tre funktioner som en persienn ger i ett hem eller någon annan typ av lokal. Därför är det också viktigt att man noga tänker igenom varför man vill göra montaget. Det kan ju vara så att man också väljer att tumma på något av önskemålen för att nå det bästa resultatet med en eller två av de andra. Behovet av insynsskydd kan vara så pass viktigt att man prioriterar det framför det skydd som hade passat bättre in i stilen bostaden har. 

12 Oct 2020